En Popüler Programlama Dilleri 2014

CodeEval tarafından yayınlanan grafiklere göre 25 bin yazılım geliştiriciden topladığı verilerle hazırladığı, 2013 yılının verilerine göre ‘en popüler programalama dilleri’ listesini paylaştılar.

Geçmişte çok sayıda farklı kuruluşlar tarafından programlama dilleri popülariteye göre sıralanmıştı. Ancak CodeEval hem yazılımcılarla işverenleri bir araya getiren ve online bazı yarışmalar düzenleyen yapısıyla öne çıkıyor hem de aşağıda da görebileceğiniz gibi listede programlama dillerinin 2011, 2012 ve 2013 değerlerinin tamamı bulunuyor. Bu da ister istemez geriye dönük olarak çeşitli çıkarımlar yapmayı fazlasıyla kolaylaştıran bir etmen.

Listeye göre en popüler programlama dili yüzde 30,30 ile Python. Python’un ardından ikinci sırada yüzde 22,20′lik oranıyla Java ve yüzde 13′le C++ yer alıyor.

Screen Shot 2014-01-17 at 2.46.35 PM

Apple’ın iOS ve Mac platformları için kullanılan Objective-C‘de yükselen eğrisi ile dikkat çekiyor. Geçen seneye göre yaşadığı yüzde 300′lük büyümeye rağmen Objective-C’nin 2013 yılındaki ağırlığı yüzde 0,40 seviyesinde.

Listeye gözatarak sık kullanılar yazılım dillerini öğrenebilirsiniz.

Mustafa Özcan / [email protected]

Microsoft Türkiye’den Büyük Ayıp !

Microsoft’un Türkiye blogunu hiç yakından incelemişmiydiniz ? Biz İnceledik ve yaptığımız incelemeler doğrultusunda sitede birçok hataya rastladık, Microsoft gibi bir kurumun bu tarz bir çalışmada standartları göz ardı etmesi ve baştan savma iş yapmaları oldukça üzücü, sitenin programlamasında kullandıkları açık kaynak kodlu hazır bir yazılımın olması ve bu yazılımın Microsoft’un programlamada en büyük rakibi olan PHP Tabanına dayanması bizi güldürdü.

asp-vs-php

Asp ve Aspx gibi kendilerine ait programlama diline sahip olmalarına rağmen en büyük rakipleri olan Php’yi tercih etmeleri oldukça ilginç ve merak uyandırıcı…

Ayrıca Neden Açık Kaynak kodlu hazır bir yazılım ?

Microsoft gibi bir yazılım devinin neden hazır bir platformu tercih ettikleri gerçekten ilginç, ve bu durum düşüncelerimizi aslında Microsoft PHP’yi gizliden desteklediği yönüne çekiyor.

WordPress ile hazırlanmış olan blogun yönetim panelin ulaşmak için http://blog.microsoft.com.tr/wp-admin adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca kullanılan bu yazılımın dışında, sitenin görsel programlamasını kontrol ettiğinizde W3C standartlarına uygun olmayan 13 Hata ile karşılaşıyoruz ,bu hataların dışında HTML5 ve CSS3’e çok
uzak olduğu gibi kullanılan imaj dosyalarıda oldukça büyük ve parçalanmamış durumda.

Aslında asıl kahkaha burada patlatılmalı, biz bu durumun sebebini yine Microsoft’un ürünü olan “İnternet Explorer” la bağdaştırıyoruz çünkü bilindiği üzere web geliştiricilerinin en büyük problemi olan Microsoft’un İE ürünü görsel programlamada oldukça geri kalmış ve birçok yeni özelliği desteklememektedir. Microsoft Türkiye yazılımcılarıda muhtemelen hazırladıkları blog temasını İE’nin versiyonlarına uyarlamakta zorlandıkları için bu tarz ilkel bir yönteme başvurmuş olmalılar.

Bu durumunun Microsoft’a yakışmadığını üzülerek bildirmek isteriz.

Cüneyt Terük ([email protected])

PHP Fonksiyonlar – Kullanıcı Tanımlı İşlevler

Bir süredir PHP konusunda yazı yazmıyordum,bundan sonra biraz ona ilgi verelim.PHP konusunda çok arkadaşım destek istiyor onlar için geniş bir arşiv oluşturayım istedim.

Kullanıcı Tanımlı İşlevler

<?php
function foo($arg_1, $arg_2, /* ..., */ $arg_n)
{
echo "Örnek işlev.\n";
return $retval;
}
?>

PHP ‘de işlev isimleri diğer isimlerle aynı kurallara tabidir. Geçerli bir işlev ismi bir harf ya da alt çizgi ile başlar, herhangi bir sayıda geçerli harf, sayı ya da alt çizgi ile devam eder.[a-zA-Z_\x7f-\xff][a-zA-Z0-9_\x7f-\xff]* şeklinde ifade edilebilinir.

<?php $makefoo = true;

/* Henüz varolmadığı için foo() buradan çağrılamaz,
ancak bar() çağrılabilir */

bar();

if ($makefoo) {
function foo()
{
echo "Uygulamanın çalışması bana erişene kadar ben yokum.\n";
}
}

/* $makefoo doğru olduğundan
artık foo() çağrılabilir */

if ($makefoo) foo();

function bar()
{
echo "Program başlatıldığı anda ben de varolurum.\n";
}
?>

Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi koşullu olarak tanımlandıysa, bu işlev tanımının işlev çağrılmadan önce yapılması gerekmektedir.

PHP ile tanışma

PHP nedir ?
Herkesin merak konusu olan şu konuya birde ben el atayım dedim.Bildiğiniz üzere platformdan bağımsız olarak, dinamik web sayfaları ve internet uygulamaları oluşturmak için sunucu tabanlı (Server-Side) çalışan HTML gömülü bir betik dilidir.

Personal Home Page ( Kişisel Ana Sayfa ) olarak bilinen PHP çok geniş kullanımlı bir yapıya sahip bir programlama dilidir.Rasmus Lerdorf tarafından ilk olarak geliştirilen PHP web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek onlar hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla geliştirilmiştir.

PHP

1995 yılında kullanıcıyla buluşan PHP bugün 03 Mayıs 2012 tarihiyle 5.4.3 sürümü ile yoluna devam etmekte.

PHP dosya uzantılarına bakacak olursak: .php, .phtml .php5 .phps gibi dosya türlerini destekleyen yapısıyla bizlere çok fazla imkan sağlıyor.

Günlük yaşamda PHP, bloglarda,forumlarda, portal sistemlerinde,veri tabanlarında, yapay sinir ağlarında,matematiksel sistemlerde, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılan geniş bir kitleye sahiptir.

PHP, özellikle MYSQL veritabanıyla birlikte kullanılıp, Linux işletim sistemi altında iyi bir performans sergilmektedir. C/C++ diline olan benzerliği nedeniyle bu dili önceden bilenlerin PHP öğrenmesi oldukça kolay ve zevklidir.