Heading Etiketleri ile SEO | h1 h2 h3 h4 h5 h6 Kullanımı

Bugün SEO‘da en önemli olay olan heading taglerinin öneminden bahsetmek istiyorum.Benim sürekli dikkat ettiğim etiketler olan h1,h2,h3,h4,h5,h6 diye uzayıp giden heading etiketlerini kullanmaktan bahsedicem.SEO yaparken en dikkat veren nokta!

Heading

Hiyerarşik düzene bağlı olarak kullanılan başlıklandırma olarak tanımlayabileceğimiz başlık,ana konu,fikir anlamlarına gelen kelime anlamı ile h1,h2,h3,h4,h5,h6 şeklinde etiketlerle ifade edilen bir yapı.

h1

h2

h3

h4

h5

h6

şeklinde gruplandırabileceğimiz heading taglarının kullanımını biraz inceleyelim.Yukarıda belirttiğim gibi bir düzen içinde kullanılması daha olumlu sonuçlar verecek olan Heading Tag (h) kullanım modelleri.

Küme mantığında düşünmek gerekirse h1 kapsar h2 yi h2 kapsar h3 ü  ve böyle devam eder.

Kullanım şeklinini şöyle bir yazı şeklinde hazırlayalım.Öncelikle içeriğimizin başlığını seçelim.

Heading tag

Heading Tags
Heading Tags

Başlık: Heading tag kullanımı

Açıklama: Heading tag nasıl kullanılır,Heading etiketlerinin SEO‘ya etkisi ve etiketlerin kullanımı

Anahtar kelimeler: heading tag,etiket,heading etiketleri,h1,h2,h3,h4,h5,h6,seo,seo ve heading tagları

Şimdi yukarıda kabaca bir başlık,açıklama ve anahtar kelimelerimizi belirleyip içeriğimize karar verdik.Şimdi yazı içini nasıl oluşturmalıyız ondan bahsedelim.

Yukarıda gördüğünüz üzere Heading tag kullanımı konusunda başlık açtık genelden özele gidiş şeklinde kullanılır SEO nasıl mı? Öncelikle oluşturduğumuz içeriğin en özel kelimesini seçiyoruz, buna ana fikir diyebiliriz

<h1>Heading</</h1> şeklinde h1 tagını kullanmış olduk.Hatta bir adım öteye gidip bunu <h1 title=”Heading”>Heading</h1> şeklinde daha açıklayıcı hale getirebiliriz.Title ve alt kullanımı seo açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Birinci alt başlık tamam oldu şimdi sıra geldi ikinci alt başlık kullanımına yani h2 etiketinin kullanımına.

<h2>h1 tag kullanımı</h2> seçip konumuzu belirleyip bunun hakkında açıklama yapıyoruz. Burada kullanım sınırları vardır.Onlardan biraz bahsedelim.

max. 1 adet h1, 4 adet h2, 4 adet h3 ve 6 adet h5 etiketi kullanımı doğrudur.Fazlası siteye zarar verir.

Bu şekilde h3,h4,h5,h6 etiketlerini bir hiyerarşik düzen içinde kullanabiliriz.

Heading etiketleri ile link verme

Heading (h) etiketleri ile link verme iki farklı yapıdadır.Öncelikle birincisinden bahsedeyim.

<h1><a href=”http://www.mustafaozcan.info/”>SEO</a></h1> bu şekilde kullanım a (bağlantı) etiketinde gösterildiği gibi kapsaması hem sayfanın hem de verilen o linkin SEO’daki önemini artıracaktır.Bunu şöyle açıklayabilirim, bu örneğin Hakkımda sayfasında yer alıyor siz burdan anasayfaya link verdiniz hem Hakkımda sayfasında etkili olacak SEO kelimesi hem anasayfada.

Diğer kullanımı ise önce link sonra heading tag.Onuda göstereyim.

<a href=”http://www.mustafaozcan.info/”><h1>SEO</h1></a> şeklinde kullanırsak sadece olduğu sayfada etki yapacaktır.

Umarım açıklayıcı bir konu olmuştur.Daha ileri seviyede SEO dersleri için sitemizi takipte kalın!

Mustafa ÖZCAN / superguc.com / [email protected]

 

WordPress SEO Ayarları | Seo Teknikleri

Yıllardır kimleri gelip geçirmediki WordPress işte onların kullandıkları WordPress Seo Ayarları eskiden yeniye değişimi ile birlikte sizlere sunayım.WordPress bildiğiniz içerik yönetim sistemi,satış sitesi mi olmadı,ilan sitesi mi olmadı,forum mu olmadı,ne bilim aklıma gelenler şimdilik bunlar daha türlü türlü sistemlere çevrilen CMS‘lerin bana göre tek kralı WordPress şimdi ona seo ayarı yapacağız.

Aslında WordPress kendi başına SEO konusunda eşi benzeri olmayan bir sistem.Çok kısa bir sürede olumlu sonuçlar vermesi kullanıcıyı güldüren yapısı 10 yıldır dev CMS sistemi olan WordPress’in seo ayarları nasıl yapılır?

WordPress SEO Ayarları

Herşey Kalıcı Bağlantı denen ayar ile başlar.

  • Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar kısmına tıklayın.

wordpress-seo-ayari-seo-teknikleriÖzel yapı kısmını işaretleyip sağ taraftaki kutucuğa /%postname%.html yazıyoruz.

Bu teknik ile Google’ın sevdiği SEF link tekniğini aktif etmiş oluyoruz.Sonunun HTML olması veya direk /%postname% şeklinde kullananlarda var ancak HTML olması daha olumlu sonuçlar verecektir.

seo-ultimate

  • SEO Ultimate isminde WordPress gücüne güç katan SEO eklentimizi kuruyoruz.Bakın bazı arkadaşlar All in SEO veya Seo Yoast önersede ben önermiyorum.Kimi siteye çok iyi etki eden sistemler kimi siteye hiç iyi yönde etki etmiyor.Şuan en son sürümü olan 7.6.1 sürümlü SEO Ultimate eklentisini buraya tıklayıp indirin.
  • Birçok konuda uyarı veren SEO Ultimate yeni açılmış bir site için çok kısa sürede etkisini gösterecek bir eklentidir.Sürekli güncellenen bir yapıya sahip olduğu için Google’daki güncellemelerede ayak uyduruyor.
  • Meta Keywords Editor,Meta Description Editor kısmında etiketlerinizi açıklamalarınızı düzenleyebileceğiniz alt yapıya sahip bir SEO eklentisi.Deeplink Juggernaut özelliği sayesinde istediğiniz kelimeyi tüm yazı,etiket,sayfa içinden link verebilirsiniz.Footer Link ile çok kolay bir şekilde alt sayfalarınızı güçlendirebilirsiniz.
  • Burada bir dikkat çeken konu ise WordPress Pinglemedir.Pingleme servisleri için oluşturulmuş olan Ayarlar>Yazma kısmından Pingleme Servislerini güncelleyebilirsiniz.Öneri olarak sizlere kullandığım WordPress Ping Servisleri 2013 listesini paylaşayım.Listeyi ekledikten sonra servisleri güncelle yapıp ayarı kaydedebilirsiniz.

  • Gelelim üçüncü önemli kısım olan XML Sitemap kurmaya.Site Haritası,sitenin temel tekniğidir.Bunu çoğu webmaster,kullanıcı önemsemesede,Google bu yapı ile çalışmaktadır.Google’dan daha verimli dönüşler olması için Google robotlarına yön göstermek gerek.Bunun içinde Sitemap devreye giriyor.
  • Sizin için çok kolay kullanımlı bir Sitemap eklentisini önereceğim.Google XML Sitemaps eklentisi ile çok hızlı bir şekilde Site haritası oluşturup Google’a pingletebilirsiniz.Eklentiyi indirmek için buraya tıklayın.
  • Dördüncü kısıma geçelim.Burada Resim Etiketi (image alt) kısmına değinmek istiyorum.Bildiğiniz gibi Google görsel kısmındanda hit çekebiliriz.Bunun için çok kaliteli resim etiketi eklememiz lazım.Eklediğiniz her resme başlık,tanım,açıklama kısımlarını lütfen es geçmeyin!
  • <img alt=”Resim Etiketi” src=””> kısmında alt kısmı gibi resimle ilgili başlığı etiketi yazmayı unutmayalım.
  • Bazı arkadaşlar Gzippy eklentisini öneriyor sitenin hızlanması için yeni bir site için yanlış bir durum.Site yeni gZippy ters tepki veriyor.Öncelikle tamam sitenin hızının iyi olması gerekli ancak burada dikkat etmeniz gereken “css sprite” tekniği ile resimleri optimize etmek.
  • Kullandığınız h1,h2,h3 taglarının kullanımlarına çok dikkat etmeniz gerekli,burada bir sayfada kullanım sınırları olduğu için hata yapmadan bunları kullanmaya dikkat edelim.
  • Ve son olarak sürekli Güncelleme sayfasını takip edin! WordPress‘i ayakta tutan tek şey güncellemelerdir.Sürekli güncel bir wordpress siteye sahipseniz artık daha iyi seviyedesiniz demektir.