SEO Hizmeti

Küresel dünya pazarında artık iktisâdî anlam, tümüyle internet piyasasına kaymış bulunmaktadır. Bu noktada bugüne kadar yapılmış olan birçok panel, yayın ya da konferans bulunmaktadır. Tüm bunların ortak noktası ise, internetin önemli bir pazar hâline gelmesidir. Oysaki internet pazarından yararlanmak, herkes için mümkün olamamaktadır. Çünkü internet, uzman görüşlerine göre sistematik birçok teknikten mürekkep durumdadır. Dolayısıyla da e-ticaret yayıncılığının yapılması, aynı zamanda online dünyadaki diğer bireylere ulaşabilme yöntemlerini de kapsamalıdır. Ne yazık ki çoğu internet sitesi sahibi bunu göz ardı etmekte ve bu gerçeği uygulamayı reddetmektedir. Bundan dolayı da internet dünyasında başarıya sahip olamamaktadır. Oysa bu ortamdaki başarının sırrı, tamamen SEO’da gizlidir.

Kurumsal Seo Danışmanlığı

SEO hizmeti, bilindiği gibi Web 2.0 teknolojilerinin çıkmaya başladığı devirlerde önem kazanmış ve böylece tüm dünyanın bildiği bir kavram hâline gelmiştir. Ancak bugüne kadar yapılmış olan SEO hizmetleri, bir noktada eksik kalmış ya da bütünleyici unsuru tam olarak kavrayamamıştır. Buna rağmen verilecek olan SEO hizmeti, o siteyi çok kısa sürede kalıcı başarılara da gark edebilmektedir. Esasen sistematik bir çalışma gerektiren bu uygulamalar, piyasadaki birçok kişi tarafından yapılmaya çalışılmaktadır. Ancak yeterince başarının gelip gelmediği de, bir tartışma konusudur. Bu noktada sizler için SEO hizmetleri anlamında önerebileceğimiz en uygun kurumsal imajı sunmak istiyoruz.

Bilmekteyiz ki başarı, bireyler için çok çalışmanın yanı sıra, uygun bir iş partneri ile de sistemli yöntemlerin uygulanmasından geçmektedir. İşte bu nedenle yapılması gereken Kurumsal SEO çalışmaları, http://furkangokcol.com/kurumsal-seo-danismanligi bu adresten detaylı olarak incelenebilmektedir. Kurumsal imajın incelenmesini, yapılacak olan çalışmaların salahiyeti açısından oldukça yararlı görmekteyiz. Çünkü her şeyin incelenmesi, başarımızın da temel prensipleri arasında yer almaktadır.

Google Affetmez: Türkiye’de Spam Baskını

Büyük haber sitelerin spam içerik nedeniyle Google arama sonuçlarından silindi.Aylar önce Webmaster’lar tarafından dile getirilen konu biraz önce Google tarafından cezalandırıldı.Hürriyet, Milliyet ve HaberTürk’ün aralarında bulunduğu haber sitelerinde marka kelimeler şu andan itibaren Google sonuçlarında görünmüyor. Sitenin tam alan adı Google’da arandığında ancak ulaşabiliyor.

O kadar emeği bir hiç uğruna harcayan bu markalar cezalarını buldular.Webrazzi ekibi konuyla ilgili ulaştığımız kaynaklarımız çok ince uğraşılmış ve uzun süreçli bir çalışma olduğunu ancak yorum yapamayacaklarını paylaştılar. Son zamanlarda haber sitelerinin arka sayfalarda SEO’ya yönelik yayınladığı haber dışı içerikler internet ortamında çokca konuşuluyordu.

 

SEO’lu yazı nasıl yazılır?

Günlerdir birçok kişinin bana soru olarak yönettiği soruyu bir yazı haline getirip sizlerle paylaşmak istedim.Uzun zamandır blog için yazı yazamıyorum iş yoğunluğu nedeniyle, azıcıkta tatil sebebiyle 🙂 Şimdi SEO denince akla arama motorlarında yüksek sırada çıkma olarak algılanan olayı biraz açalım.SEO‘ya uygun içerik oluşturmanın arama motorları üzerindeki etkilerini ve bize kısa sürede geri dönüşünün nasıl olacağını anlatacağım.

SEO’lu içerik oluşturma adımları

Başlıkta belirttiğim gibi öncelikle oluşturacağımız içeriğe en uygun konuyu yazmak ile başlıyoruz.Makale için belirlediğimiz konu genelden özele şeklindeseo-lu-yazi olmalıdır.Öncelikle hedef seçtiğiniz kelimeyi genelden özele doğru sıralamalısınız.Örneğin; pes 2015 konusunda benim yaptığım kurallardan bahsetmek gerekirse öncelikle ana hedefim her zaman “pes 2015” kelimesi olan genel konu başlığıyla başlayıp alt kelimeler olan “pes 2015 demo, pes 2015 indir, pes 2015 ne zaman çıkacak” gibi pes 2015 türevlerine indirgedim konuyu. Açıklama yaptığımız başlıkları seçerken en yakın eşleşmeyi yapmamız gerek.Peki bu eşleşme nasıl yapılır?

Bunun için http://ubersuggest.org/ adresinden yardım alabilirsiniz. Google’da pes 2015 kelimesinin ardından yazılan kelimelerin trendlerine göre aranma sayılarının en fazladan en aza ve ardından eklenen karaktere göre trend olanları listeleyen bir aracı kullanarak alt hedef odaklamasını doğru bir şekilde seçiyoruz. Bu adımı da tamamladıktan sonra içeriğimizin yerleşimi hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle ilk paragraf odaklınan kelimeyi en iyi şekilde ifade edeceğimiz kısım.Konunun giriş cümlesi olarak kurduğumuz paragrafta yine pes 2015 içeriğinden örnek vermek gerekirse şöyle bir metin ile cümleye başlıyoruz.

“Pes severlerin merakla beklediği PES 2015 indir konusunda açıklama getirelim.KONAMI firmasnının geliştirdiği PES 2015 Demo konusu şu aralar gündemde”

 

Burada Pes 2015 odaklı bir içerik üretmiş ve Google’ın meta okurken dikkatini çeken 140 karakterinde ifade ettiğimiz pes 2015 kelimesi ve türevleri dikkat çekiyor.Sırada her yazıda önemle dikkat çekmeniz gerekecek bir kısım olan h1,h2,h3 taglarını yani paragraf başlıkları kısmına çok dikkat etmemiz gerekiyor.Robot belirli odaklarla çalıştığı için ne okuduysa onu uyguluyor.Burada bizim müdahalelerimizle ona yön verme imkanlarımızı anlatayım.

Şimdi odak noktası h1 ile başlayan içerik bazen title’ın yerine okunabilir.Hatta bazen title yerine Google sonuçlarında h1 tagı ile belirtilmiş yer başlık olarak gösterilir.Bunun doğurduğu sonuçlar içeriğimizi oluştururken hangi konulara yer veriyoruzu ayırt etmek içindir.Benim örnek gösterdiğim pes 2015 yazısına göre bunu uygulamam gerekirse “Pes 2015 Çıkış Tarihi, Pes 2015 indir” şeklinde iki adet h2 tagı ile karşılaştığıınız “PES 2015 Demo Indir | PES 2015 Ne Zaman Çıkacak?” yani konunun başlığına ek olan paragraf (bir nevi soru cümleleri) altından cevaplarını vererek robotları yönlendirmiş oluyoruz.

Bu kısımda bir dikkat çekmemiz gereken önemli bir diğer faktör ise kelimeleri bold (kalın) şekilde işaretleyerek onlara vurgu yapmaktan bahsedeyim. Yazıda odaklandığımız kelimeyi ne kadar bold (kalın) ile seçip işaretlersek o kelime hakkında robot içeriğinizi eşleştirmiş oluyor. Son zamanlarda bunu uygulamaya yeni yeni başlayan birçok haber sitesi bunun faydalarını görerek daha fazla önem göstermeye başladı bu duruma karşı.

Bir sonraki adımda ise bizi doğru yazı linklemeleri bizi bekliyor.Sitemiz etiket mantığında kurulu bir yapı ise mesela benim yazılımım gibi etiketlere doğru bağlantılar vererek onu üst sıralara taşıyabiliriz.Bu taşıma ile bir sonraki oluşturduğumuz yazıları iç döngü yönetimi ile daha güçlendirmiş oluyoruz. Onun içinde pes 2015 cümlesi geçen bir kısımda http://www.mustafaozcan.info/blog/etiket/pes-2015 etiketine link vererek bundan sonra yazdığımız pes 2015 yazılarını da güçlendirmiş oluyoruz.

Metnin nasıl oluşturacağını detaylı bir şekilde anlatmış olarak şimdi de oluşturduğumuz içeriğe uygun resimleri nasıl seçmeliyiz bunun hakkında fikir sahibi etmek istiyorum. Bu konuda benim kullandığım özel bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Örneğin pes 2015 şeklinde arama yaptık. Google Web sonuçlarında listelenen 5 farklı resim önerisi çıktı karşımıza.

PES 2015 ilgili sonuçlar
PES 2015 ilgili sonuçlar

Burada görmüş olduğunuz resimleri kendi sitenizde barındırarak yazınıza dahil edip yazınızı da yukarıdaki anlattığım kurallar dahilinde özgün bir şekilde oluşturursanız bir süre sonra Google sonuçlarında görüntülenen bu resimler bir süre sonra sizin sitenizi yol gösterecek ve artık resimlerdende ziyaretçi almaya başlayacaksınız. Bunun örneklerini benim sitemi kontrol ederek görebilirsiniz. Örneğin; twitter kelimesinde resim sonuçlarında bir resmin mustafaozcan.info ‘ya dönüştüğünü görebilirsiniz. Bunu ilk 5 görsel olarak görmeyin, dikkat etmeniz gerek Google resim sonuçlarında görüntülenen ilk 20 resim içerinden seçebilirsinizde. Yeter ki özgün ve kurallı yazı ile resimlerinizi doğru bir şekilde yerleştirin. Resim yerleştirme konusuna gelirsek, ilk giriş cümlesinin ardından eklemeye başlayın. Ayrıca resimleri eklerken şuna dikkat etmenizi öneririm. Resmin başlığı içerik ile alakalı olsun. Mesela ben bu yazıya eklerken pes-2015-resimler.png şeklinde bir başlıkta dosyayı yükledim ve o şekilde başlık seçtim.Resim konusunu da burada tamamlamış ve artık taslak bir yazının temellerini atmış bulunuyoruz.

Şimdi makalemizde kullanılan kelime sayısına dikkat çekmek istiyorum. Doğru bir makale için en az 500 kelime kullanmalıyız. Kullandığımız kelimeler sürekli tekrar şeklinde olmayıp ortak bir odak noktasında birleşmeli. Açıklayıcı bir makale için ilgi çekici noktaları vurgulamalıyız. Bir kullanıcı olarak kendimizi ziyaretçi yerine koymalıyız.Ziyaretçi nasıl bir arama yapar? Öncelikle pes 2015 konusunda odaklı yola çıkarsak “pes 2015 çıkış tarihi,pes 2015 sistem gereksinimleri,pes 2015 ne zaman çıkacak,pes 2015 demo indir,pes 2015 demo download” şeklinde birçok türevi olabilecek şekilde kelimeler oluşturabiliriz.Arama motoruna sorulan bu sorulara karşı yazıda vereceğimiz cevap ile Google sonuçlarında daha yüksek sıralara çıkmayı başarırız.Ziyaretçi artırmanın temel noktasıda bu olmalı.Alt kelime türevlerini kullanarak odaklanılan kelimede en üst sıraya yükselmek.

Bu alt kelime konusunda bir noktayı daha dikkat çekmek istiyorum. Başlık oluştururken ” | ” (dik işareti) kullanmayı ihmal etmeyin. Google robotları bu işaret ile başlık ayrımı yapmaktadır. Bu işaret ile yine pes 2015 yazısını ele alırsak “PES 2015 Demo Indir | PES 2015 Ne Zaman Çıkacak?” burada hem “pes 2015 demo indir” hem de “pes 2015 ne zaman çıkacak” kelimelerinde tek bir yazı ile iki içerik üretmiş gibi oluyoruz. Eşleştirmeyi yaparken bu sayıyı artırabiliriz. Kısa başlık ile büyük ziyaretçiye odaklanmayın! Siteniz zamanla yükselerek ana hedefe ulaşacaktır. Yeni sitelerin yaptıkları en büyük hatalardan biri budur.Sadece pes 2015 indir şeklinde bir yazı oluşturur ve o içerikte yüksek sırada çıkamayıp neden ziyaretçi alamıyorum yanılgısına düşer ve erken pes eder.

Özet ile yazılarınızı yukarıdaki kurallar dahilinde oluşturduğunuz sürece site içi SEO olayını en doğru şekilde yerine getirmiş olacaksınız.Uzun süredir yazamadığım yazıyı biraz geçte olsa bugün hayata geçiriyorum.Eğer bu konuyla ilgili sorularınız olursa yorumlar kısmından görüşünüzü iletebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

Mustafa Özcan / mustafa@mustafaozcan.info

SEO ve Backlink’ten Korkmayın; Samimi Bir Yardımcınız Var: Picardes

Yıllarını web dünyasına vermiş olanlar önemini zaten biliyorlar, ancak kısa bir süredir bile internet ve web siteleri ile ilgileniyorsanız, SEO kelimesini birçok defa duymuşsunuzdur. Her yerde SEO’nun önemi, sitenize katkıları, nasıl SEO çalışmaları yapılması gerektiği gibi konulardan bahsedilmektedir.

Ancak bir yandan da kâbus gibidir. Yeni başlayanları ve bu işe merak salmış, webde biraz olsun öne çıkmaya başlamak isteyenlerin hep kafasını karıştırır bu SEO işleri. “Nedir bu SEO ya?” diyen nice insanlar görüyoruz, ya da kendimiz bile buna benzer şeyler söylüyoruz, öyle değil mi?

Üstelik SEO’dan bahseden onca blog ve web sitesi olduğu halde, okudukça daha da kafanız karışabiliyor; iş içinden çıkılamayacak bir hale gelmiş gibi hissedebiliyor ve kimi zaman “galiba bu işi çok büyük paralar harcayarak büyük ajanslara yaptırmadan halledemeyeceğim” diye düşünme noktasına dahi geliyoruz.

Ama sakin olun, o kadar da değil. Evet, SEO ve benzer konulardan bahseden ve okuyup okuyup bir şey anlamadığımız ya da daha fazla kafamızı karıştıran bloglar çok fazla var belki ama hepsi de aynı değil. Bu konuda insanlara bu işi zor gösterip “siz anlamazsınz, gelin biz yapalım” diyerek direk paralarını alma derdinde olan ajanslar veya ahkâm keserek kendini nimetten gösterme çabasında olan bloggerlar arasından sıyrılıp, tüm enerjisi ve iyi niyetiyle bu konuda bizlere yardımcı olmaya ve bilgilerini aktarmaya gayret eden adresler de var.

İşte o adreslerden birisi de Picardes! Bu adresin kurucusu ve sahibi genç kardeşimiz Roman Adamita, yaşına rağmen büyük ilerlemeler kaydetmiş ve SEO, Backlink, E-Ticaret gibi konularda önemli tecrübeler edinmiş bir web çalışanı, öğrenci ve blogger. 6 yıldır web dünyasında olduğunu söylediği Picardes / Hakkımda yazısında öyle samimi ve sevecen bir dille kendisini anlatmış ki, insanın hemen kanı kaynıyor. Merak edenler lütfen bu linkten yazıya ulaşsınlar: http://picardes.com/hakkimizda/

Bu samimi ve sıcak tavrı Picardes geneline de yansıtmış doğal olarak. İşte o hep gözümüze zor gelen, kafamızı karıştıran SEO, Backlink ve Google’da yükselme ve sair işlemleri öyle sade ve anlaşılır bir dille anlatıyor ki, hemen kendinizi konunun içinde buluyorsunuz. Ve böylece Roman’a da doğal bir güven hissediyorsunuz.

Roman ve Picardes sayesinde bu konular sizin için can sıkıcı ve çok bilinmeyenli bir denklem olmaktan çıkacak ve uzman olmasanız da en azından ilgiyle kendi sitelerinizin SEO’su için bir şeyler yapmaya yönelmiş olacaksınız. Rahat olun, kimse sizin bir SEO Uzmanı olmanızı beklemiyor zaten. Yeterince SEO Uzmanı da var. Önemli olan bu konuların yani SEO’nun önemini, SEO Faydalarını, Backlinklerin nasıl çalıştığını, ne iş yaptığını, ve blog yazmaktan keyif alırken bir yandan da Google ve diğer arama motorlarında yükselmenin nasıl mümkün olabileceğini ana hatlarıyla öğrenmek… Picardes de emin olun bunu size çok tatlı ve akıcı bir dille anlatıyor, öğretiyor.

Roman Adamita bedava mı çalışıyor? Hayır, elbette değil, bunca emek harcadığı bir ortamda mutlaka O da masraf ve giderlerini karşılamak zorunda. Ve tabi ki Picardes’te de bu işin satın alabileceğiniz ürünleri ve hizmetleri mevcut.

Ama şurası bir gerçek ki, blogda birkaç dakikanızı ayırıp gezdikten sonra bu samimiyeti hissedecek ve sadece cebinizdeki paraya göz dikmiş bir satış blogu olmadığını fark edeceksiniz. O zaman size gerçekten faydalı içerikler sunmaya ve başarınız için yardım etmeye çalışan bu blogdaki SEO ve Backlink hizmetlerini görünce “işte bu adama para verilir” diyeceğinizden eminiz. Üstelik Picardes.com okurlarına belli zamanlarda sevimli hediyeler de veriyor. Yakın zamanda verdiği tam 150 TL değerindeki harika bir SEO çalışmaları paketi hediyesi bunun en yeni örneği. Göz atmak ve bir sonraki ödül için fırsat kollamak isterseniz hemen Picardes’e bir uğrayın derim.

Roman Adamita / [email protected]

İşte benim internet serüvenim: Dün gibi geçen kocaman 8 yıl

O zaman levelleri olan bir oyun gibi görünen internetin bir gün bitecekmiş gibi baktığım 2006 yıllarını hatırlattı bana.Ne günlerdi diye biraz kayıtlara baktım, baktıkça neler yaptığım şeyler bir film şeridi gibi gözlerimin önünde şekillendi.Oysa bir oyun gibi başlayan sonsuzluktu internet benim hayatımda.Yaşından büyük birçok şeyi yapmak mı dersin her gün yeni bir şey öğrenmek mi dersin? Henüz 1314 yaşında olan bir çocuk için bunları ayırt etmek gerçekten zordu.Serüven daha yeni başlamıştı.Yeni şeyler öğrenmek o kadar sevinçli geliyordu ki bugüne yansımaları bile musmutlu bir tebessüm ifadesi…

Hiç unutamadığım yıllar, o zamanlar blogcu.com daha yeni kurulmuş etrafta kaynak yok hazır templateler ile bir web sitesi yapmak eğlenceliydi.Blogcu‘nun forum bölümünden html kodlar paylaşılır ne bilim yok radyo playerlar,kayan yazılar,resimlere efektler gibi türlüce farklı şeyler eklerdim bloguma.Tabi o zamanlar yıl 2005 yeni yeni internette kendinin yaptığı şeyleri üretme dönemine başlayıvermiştim.

2005 - blogcu.com
2005 – blogcu.com

Daha sonraları blogcu 2007’de nokta.com tarafından satın aldı ve birçok şeyi değişti.Yeni arayüz yeni yazılım derken yepyeni bir blogcu ortaya çıktı.Blogcu’dan önceleri ücretsiz forumlar vardı.Orada hazır forum üzerinden kendi web sitemizi yapmak ile uğraşırdık.Bu forumlar daha sonraları kendi alanadları ile sahipliğe ücretsiz açık kaynak kodlu yazılımların dağıtılmasıyla farklı bir hal aldı.SMF’ler PHPBB’ler ve benim vazgeçilmezim olan vBulletin gibi birçok yazılımlar kullanılıyordu.2000 yılında çıkan bir vBulletin vardı ama ben ancak vBulletin 3 sürümünü hatırlıyorum sanırım 2004 yılları olsa gerek yeni yeni Türkiye’de kullanılıyordu.Lisanslı bir yazılımdı 145$ gibi bir rakam ile sınırsız kullanım hakkı tanınıyordu.En güçlü forum yapısı tabiki vBulletindi.Hatta şöyle bişey vardı diğer forumlara alışmak biraz farklıydı.Birkez vBulletin kullanan diğerine geçemiyordu 🙂 XML ile template sistemi olan ve birçok plugins destekli bir yapıydı vBulletin.Bir anı gibi görünen o kadar çok şey var ki hatırladıkça hatırlıyorsun.

O zamanlar her gün bir şeyi bozup yeniden yaparak kendimi geliştiriyordum.Aslında bana göre hayatta birçok şey “deneme-yanılma” ile oluyor.Tam o sıralarda yaşından büyük kişilerle Messenger (unutulmayacak bir dev) ile bağlantı kurarak tanışıyorduk.Daha internet dünyasında elbette büyük birçok firma vardı ancak kendi başında işler yapan abilerde vardı.O günün deneyimlerinin bugüne yansıması ayrı bir mutluluk veriyor insana.Messenger’dan birini ekleyip sadece ismini gördüğümüz günler…Adı çıkıyordu ta ki karşı taraf kabul ettikten sonra resmi ve durumunun çıktığı dönemlerdi.Birisiyle sohbet etmek için bir şey sormak için heyecan sarıyordu bedenimi.Çünkü elinde hiçbir şey yok sadece yönlendirmeler ile yukarıda belirttiğim gibi oyunun levellerını geçiyordun. 🙂 Neyse gelgelelim forumlar,bloglar bilmem free hostlar bende eski sevgiyi daha çok profesyonel yapıp neden kendi host,domainim ile kendim bir şeyler yapmıyorum sorusunu oluşturdu.

İşte tam burada Messenger ile hergün o sağda solda gördüğümüz forumlarda sitelerin sahiplerini ekleyip konuşuyordum.Sürekli bir bilgi alış-verişi derken işte büyük forumlarda yönetici oldum.Farklı sitelerde yetkiler aldım.Ama benim hayalim farklıydı benim kendim kurcalayacağım bozup yapacağım kendime ait web sitelerinin olmasıydı.Neyse o zamanın abilerininde desteği ile fazladan olan domainlerinden birini bana veriyorlardı bir başkasından hostu ayarlıyordum ve tamir zamanı başlıyordu 🙂 Türlüce scriptler mi denemedim o zamanın ASP’si ile başlayıp veritabanı (MDB) ile çok kolay bir şeyler yapmak zevkli geliyordu.O zamanda hatırladığım tek kaynak aspindir.com vardı.Ama niyeyse o tat vermedi ASP’den uzaklaşıp daha çok kişisel olan PHP’ye yaklaştım.Tabi kaynak fazla yok herkes yeni yeni kişisel yazılımlar oluşturuyordu.Daha önceleri tüm sitelerde hazır yazılımlar vardı.Messenger sohbetleriyle aldığım domain dün gibi aklımda sanalzamani.com Mahmut EFE isminde bir abiydi samimiyet ile bana vermişti domainide hostuda artık tüm herşey sıfırdan elimdeydi sürekli yeni bir şey kurup siliyordum.vBulletin forum ile devam ettim.Forumlarda eklentiler daha yeni yeni çıkıyordu.O zaman Google’da böyle algoritmalar gelişmemişte ne kadar çok içerik o kadar çok büyük bir site mantığı hakimdi.SEO konusunda da bir eklenti vardı adı “Forum SEO by Zoints” diye geçiyordu onu kurup işte linkleri SEF (Search Engine Friendly URLs) yapıyorduk.Zamanla işte modlar filan yetkiler veriyorduk derken o hayallerde geldi geçti bitti.

Artık zaman geçtikçe daha büyük şeyler öğrenme hevesi sarıyordu bünyemi.2006-2007 yılları artık hosting kullanmaya başlamışız birçok konuda bilgi sahibiyiz filan derken Tirenium.net diye İzmir’de bir abinin firmasıydı. Onda o zamanlar 3-4 makine vardı sanırım tam hatırlamıyorum.Fedora kurulu yenilikçi bir abiydi dün gibi hatırlıyorum.Bayağıda büyük müşteri kitlesine sahip bir firmaydı.Konuştum falan işte derken abi bana o zaman cPanel kurulu bir makinenin “root” olma yetkisini vermişti.Artık 14 yaşında birinde müşterileri olan bir Yer Sağlayıcı firmanın yönetimi bendeydi.O kadar çok şey öğrenmiştim ki Linux adına güvenlikten tutun hızlandırmaya kadar dün gibi her şey aklımda.Tabi hatlar şimdiki gibi nerde “Fedora Ana Makine-1 deki internet bağlantısı 10mbitten 100mbit’e yükseltildi” haberini hatırlamak çok farklı geldi bugün bana 🙂 Şimdi şaşırıyorum o kadar çok şey varken neden tamamen içine girmemişim işte bu sorunun cevabı yaşın çok küçük olması.Neyse derken Tirenium’da bir süre hem kendi sitelerimi barındırdım hem birçok kişiye hosting satmayı başardım. Yıllar 2007-2008‘e geliyordu oradan bir üst kademe olan asoshosting.com ile tanışma dönemi başladı.Tirenium’dan daha büyük bir firma olan asoshosting macerasıda benim kazandığım deneyim ile birleşerek daha farklı his uyandırmıştı.Orada da yeni bir makine ile yola çıkmış bir yer sağlayıcı vardı.

Orada ciddi ciddi bu işin içine girmiş hem web tasarım hem hosting derken artık tek başına bir şeyleri başarmanın keyfini iyice öğrenmiştim.Arada geçen bir çok şey vardır anlatmakla bitmez 🙂 Neyse orada bir sunucu artık bende kendi ismimde bir firma ile bir şeyler satayım benim de müşterilerim olsun fikri sıcak geliyordu.Tam o sırada www.ozcanhost.net domainini reglemiştim. Tabi ki burada geçen sürede ne benim cebimden bir lira çıktı ne de bir lira cebime girdi. Çünkü ben daha çok küçüktüm 14-15 yaşında ne bir banka hesabım var ne de bana bu konuda yol gösterecek çevremde bir insan.Çünkü kimse bilmiyordu internet-para kavramını.Aileme söylemeden bir şeyler kovalıyordum.Söylesen de anlayacak değillerdi.Onlar için gerçek elle tutulur bir şey olmadığı için farklı muhakeme ediyorlardı.Oysa ben en az 30-40 kişiye ürün satmayı başarmıştım.Kaç kişiye web sitesi yapmıştım.Bu paralar iki firmanın sahiplerine gidiyordu ve benim amacım para değildi zaten 🙂 Bunu öğrenmek sanalda olsa bir şeylere sahip olmak daha mutluydu benim için.O günden deneyimler bugüne musmutlu yansımalar

ozcanhost.net - 2007-2008
ozcanhost.net – 2007-2008

Bugün yazdığım bu site bile aslında 2007-2008 yılında kayıtlıydı ve benimdi.(mustafaozcan.info) o dönemde sektör içinde olan bir kişiydim.Daha Twitter filan yeni çıkmıştı Türkiye’de bırakın Twitter falan insanlar yerli bir şeyler üretme hevesini yeni yeni tadıyordu.Ben o zamanlarda kendi içerik yönetim sistemimi bile yazmıştım.WordPress kullanmıştım ama bir türlü tatmin olmuyordum neden ben kendi panelimin olduğu sistemi yazmıyorum diye basit&sade bir PHP içerik yönetim sistemi yapmıştım.Yıllar o kadar çabuk geçmiş ki bir dönemde hep üstüne koyarak adım atmıştım.Tabi seneler 2009‘a filan yaklaştığında lise döneminde duraksayan bir ben daha farklı geliyordu tıpkı 2D -> 3D ‘ye geçiş gibi bambaşka bir hal almıştı.Öğrenme dönemi bitmiş artık daha çok bir şeyler kazanma dönemine doğru yelkenler çevrilmişti.Önceleri bir çok şeyin olduğu bir yumak varken yaşamda şimdilerde içinden sadece yarayanları seçip ayırt ettiğim bir tarza dönüşen bir hayat ile karşı karşıyayım.Arada birçok serüven oldu daha sonraki yazılarda onlardanda bahsedeceğim 😉

İşte geçen yaklaşık 8 yıllık sürede birçok değişen şeyi ifade edebilirim.Buraya yazmakla bitmeyen birçok şeyi.Bizim o eski yıllarımızda insanlar bir grup olarak proje ortaya koyuyordu,yönetiyordu şimdilerde artık herkes sosyal medyanın bir getirisi midir nedir tam emin olamasam da daha çok “kendi” odaklı bir biçime dönmüş durumda.Benim web sitem,benim e-ticaret sitem,benim projem,benim girişimim artık herkes kendi işinin patronu olma hevesinde.8 yıllık dolu serüvende uzun uzadıya bu yazıyı yazdım ama bana o kadar çok şeyi hatırlattı ki ve bugün şunu artık diyebilirim ki ;

“İnternet levelleri olan bir oyun değildi ve sonsuza kadar devam edecekti.”

Mustafa ÖZCAN

İş Hayatındaki Kısaltılmış Karizma Kelimeler

İş hayatında, televizyonlarda ,dergilerde ,internette hemen hemen yaşamın her alanında karşımıza çıkan “Kısaltılmış Karizma Kelimeler” diye tabir edebileceğimiz ünvanları sizlere açıklamak istedim.

Kısaltılmış Karizma Kelimeler

CEO—Chief Executive Officer
İcra Kurulu Başkanı

COO—Chief Operating Officer
Genel Müdür

CGO – Chief Growth Officer
Büyümeden Sorumlu Başkan

CFO—Chief Finance Officer
Mali İşler Müdürü

CIO—Chief Information Officer
Baş Danışman

CTO—Chief Technology Officer
Teknolojiden Sorumlu Başkan

CGO—Chief Government Officer
Orta Düzey Yönetici “memur”

CLO-Chief Legal Officer
Hukuk grubu başkanı

CMO-Chief Marketing Officer
Pazarlama ve satış grubu başkanı

CAO-Chief Advertisement Officer
Reklam ve medya grubu başkanı

CISO – Chief Information Security Officer
Bilgi Güvenliği Yöneticisi

Bu şekilde uzayıp giden hatta yenilerine de oluşturabileceğimiz örneğin CAD,”creative art director” CAA “creative art animator” PSO “product sharing Officer” Ürün Sevkiyat müdürü PIV “product information visitor” Ürün Bilgilendirme Memuru gibi karizma kelimleri merak edenler için açıkladım.

Mustafa Özcan / CEO & Founder at superguc.com 😉

 

Heading Etiketleri ile SEO | h1 h2 h3 h4 h5 h6 Kullanımı

Bugün SEO‘da en önemli olay olan heading taglerinin öneminden bahsetmek istiyorum.Benim sürekli dikkat ettiğim etiketler olan h1,h2,h3,h4,h5,h6 diye uzayıp giden heading etiketlerini kullanmaktan bahsedicem.SEO yaparken en dikkat veren nokta!

Heading

Hiyerarşik düzene bağlı olarak kullanılan başlıklandırma olarak tanımlayabileceğimiz başlık,ana konu,fikir anlamlarına gelen kelime anlamı ile h1,h2,h3,h4,h5,h6 şeklinde etiketlerle ifade edilen bir yapı.

h1

h2

h3

h4

h5

h6

şeklinde gruplandırabileceğimiz heading taglarının kullanımını biraz inceleyelim.Yukarıda belirttiğim gibi bir düzen içinde kullanılması daha olumlu sonuçlar verecek olan Heading Tag (h) kullanım modelleri.

Küme mantığında düşünmek gerekirse h1 kapsar h2 yi h2 kapsar h3 ü  ve böyle devam eder.

Kullanım şeklinini şöyle bir yazı şeklinde hazırlayalım.Öncelikle içeriğimizin başlığını seçelim.

Heading tag

Heading Tags
Heading Tags

Başlık: Heading tag kullanımı

Açıklama: Heading tag nasıl kullanılır,Heading etiketlerinin SEO‘ya etkisi ve etiketlerin kullanımı

Anahtar kelimeler: heading tag,etiket,heading etiketleri,h1,h2,h3,h4,h5,h6,seo,seo ve heading tagları

Şimdi yukarıda kabaca bir başlık,açıklama ve anahtar kelimelerimizi belirleyip içeriğimize karar verdik.Şimdi yazı içini nasıl oluşturmalıyız ondan bahsedelim.

Yukarıda gördüğünüz üzere Heading tag kullanımı konusunda başlık açtık genelden özele gidiş şeklinde kullanılır SEO nasıl mı? Öncelikle oluşturduğumuz içeriğin en özel kelimesini seçiyoruz, buna ana fikir diyebiliriz

<h1>Heading</</h1> şeklinde h1 tagını kullanmış olduk.Hatta bir adım öteye gidip bunu <h1 title=”Heading”>Heading</h1> şeklinde daha açıklayıcı hale getirebiliriz.Title ve alt kullanımı seo açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Birinci alt başlık tamam oldu şimdi sıra geldi ikinci alt başlık kullanımına yani h2 etiketinin kullanımına.

<h2>h1 tag kullanımı</h2> seçip konumuzu belirleyip bunun hakkında açıklama yapıyoruz. Burada kullanım sınırları vardır.Onlardan biraz bahsedelim.

max. 1 adet h1, 4 adet h2, 4 adet h3 ve 6 adet h5 etiketi kullanımı doğrudur.Fazlası siteye zarar verir.

Bu şekilde h3,h4,h5,h6 etiketlerini bir hiyerarşik düzen içinde kullanabiliriz.

Heading etiketleri ile link verme

Heading (h) etiketleri ile link verme iki farklı yapıdadır.Öncelikle birincisinden bahsedeyim.

<h1><a href=”http://www.mustafaozcan.info/”>SEO</a></h1> bu şekilde kullanım a (bağlantı) etiketinde gösterildiği gibi kapsaması hem sayfanın hem de verilen o linkin SEO’daki önemini artıracaktır.Bunu şöyle açıklayabilirim, bu örneğin Hakkımda sayfasında yer alıyor siz burdan anasayfaya link verdiniz hem Hakkımda sayfasında etkili olacak SEO kelimesi hem anasayfada.

Diğer kullanımı ise önce link sonra heading tag.Onuda göstereyim.

<a href=”http://www.mustafaozcan.info/”><h1>SEO</h1></a> şeklinde kullanırsak sadece olduğu sayfada etki yapacaktır.

Umarım açıklayıcı bir konu olmuştur.Daha ileri seviyede SEO dersleri için sitemizi takipte kalın!

Mustafa ÖZCAN / superguc.com / [email protected]