Google reklam tekelciliği sardı dört yanımızı

Türkiye’de özellikle içeriğe dayalı sitelerin ardından diğer hizmet bazlı sitelerinden artık Google Adsense reklam modeline döndüğünü farkettiğimden dolayı bu yazıyı kaleme alıyorum.Google artık dört köşemizde!

Koskoca ajanslar,büyük haber siteleri ve ardından gelen hizmet sitesi olan sahibinden.com’un da katılmasıyla bu yazıyı yazma istediği duydum.Neden bizim yerli ajanslarımız Google’ın uyguladığı modeli halen başaramadı? Bu sorunun arkasında birden fazla neden gösterilebilinir.Google temelleri ilk günden beri hep en iyi odaklama doğrultusunda kurulduğundan dolayı olduğu için her yerde tekelcilik onların elinde.

Google, amacı şimdiye kadar kullanıcıyı aradığı doğru hedefe fokuslamak.Evet bu olayı şirketin geçtiğimiz yılı 55,5 milyar dolar gelirle kapatan Google’ın reklam hariç diğer gelirleri sadece 4,9 milyar dolar elde etmesiyle çok rahat bir şekilde anlıyoruz.Daha düne kadar Ciner Medya (haberturk.com) ve alt siteleri kendi ADS ağlarını kullanırken bugün Google’ı seçmelerinin tek seçeneği Google’ın içeriğe fokuslanıp reklam çağırmasından.Bizim ajanslarımızın halen bu algoritmayı geliştirememesi günlük 1 milyonun üzerinde trafik alan siteler için gerçekten çok üzücü bir durum.

Dışarıya kaybettiğimiz para her geçen gün dev bir dalga gibi büyüyor ve biz halen tüketici bir toplum olarak bundan şikayetçi değiliz.Halen Türkiye’ye uygulanan farklı bakış açısı devam etmesine rağmen kendi modelimizi oluşturamadık.Ne kadar yılda geçse bu düşünce modelini yıkamayacak gibi görünüyoruz.

Neyse sözü fazla uzatmadan umarım bu tekelciliğe son verecek fikir birliği ortaya çıkarda bunları yeniden konuşmayız.

Mustafa Özcan / [email protected]