Yasaklı Sitelere Giriş DNS Ayarı 2019

Yasaklı Sitelere Giriş DNS Ayarı 2019  Engelleme yapılmış, erişimi yasaklı olan sitelere giriş nasıl yapılır? Herkesin merak ettiği bir konu olan yasaklı sitelere girişi bu yazımızda anlatacağız. Daha önce dns ayarları konusunda detaylı bir makalemiz ile tüm Türkiye’nin dns ayarlarını değiştirmesine yardımcı olduk. Bu yazımız ile de DNS dışında daha farklı neler ile yasaklı sitelere giriş yapabiliriz bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.

Yasaklı Sitelere Nasıl Giriş Yapılır?

Bunun için bir öneri olarak DNS ayarlarını yaparak girebilirsiniz, Bunun için detaylı konu http://www.mustafaozcan.info/blog/dns-ayarlari-2014-yeni-dns-adresleri-dns-degistirme.html bağlantısına tıklayarak kolayca elektronik cihazlarınızın dns ayarlarını yapabilirsiniz.

Bunun haricindeki yöntemlerden biri olarak bilinen Proxy eklentisi ile yasaklı sitelere erişim yapabiliriz.Son zamanlarda en sık kullanılan ZENMATE programı ile bu konuda 5 farklı ülkeden IP’ler oluşturarak bizi yasaklı sitelere hızlı bir şekilde başarmış bir eklenti olarak tarayıcımıza ekli bir şekilde geliyor.Tarayıcı ile kurulu olarak kullanılan Zenmate hakkında detaylı bir bilgi verelim.

VPN’ler engellendi

Yukarıda sizlere verdiğimiz DNS ayarları maalesef günümüzde engellenmiş bulunmakta. İnceleme sitesi olan VPNxD’in verdiği bilgiller ışında, engelli sitelere erişim maalesef DNS değiştirilerek sağlanamıyor. O nedenle firmanın sizler için özel olarak derlediği VPN firmalarına göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca engellemeler noktasında BTK açıklamalarını buradan okuyabilirsiniz.

Zenmate Nedir Nasıl Kullanılır?

Chrome, Firefox ve Opera gibi web tarayıcıları için aktif bir şekilde kullanılan Zenmate eklentisi ile 5 adet farklı ülkenin Proxy eklentisi olarak sanki o ülkeden bağlanıyormuş gibi erişim yapabiliyorsunuz. Bu erişim sayesinde yasaklı sitelere girişte sorunsuz bir şekilde gezinmeye başlayabiliyorsunuz.Zenmate sayesinde internette gezinirken kişisel bilgilerinizin gizliliğini korurken, engelsiz ve sınırsız bir şekilde sörf keyfini çıkaracaksınız.

Zenmate for Chrome
Zenmate for Firefox
Zenmate for Opera
Zenmate for iOS
Zenmate for Android

Bağlantılardan Zenmate’in size uygun olan sürümlerini indirebilirsiniz. Zenmate ile daha hızlı bir yasaklı sitelere giriş sağlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak birkaç yöntem daha sunmak istiyorum. Yasaklı sitelere giriş 2019 için merak ettiğiniz diğer sorulara cevap verecek bir iki başlık sunalım.

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) basit anlamıyla internete bir başka bilgisayar üzerinden erişim işlemidir. Bu yöntemde bağlanmak istediğiniz sitelere doğrudan değil de tanımladığınız VPN sunucusu üstünden erişim sağlıyorsunuz. Böylece dışarıdan teknik takip yapılamadan hem bütün veri akışınız şifrelenir hem de internet ile aranızda bir perde, koruma kalkanı yer almış olur. Esas kullanım amacı kurumsal güvenlik olsa da VPN bugün sansür, erişim engelleme ve takipten kurtulmak isteyenlerin kurtarıcısı haline gelmiştir.

VPS Nedir?

VPN genel hizmet veren sunuculardır. Sizinle birlikte binlerce insan aynı sunucu üzerinden hizmet almaktadır. VPN’e bağlandığınızda, aynı IP adresini o hizmete bağlı bütün kullanıcılarla paylaşırsınız. Sunucunun yoğunluğu arttıkça devletlerin dikkatini çeker ve IP adresleri bloke edilir. Hizmet aldığınız VPN yeni bir IP tanımlayabilir ve bu şekilde erişime devam edebilirsiniz. Fakat bir süre sonra o IP’nin de bloke edilmesi muhtemeldir.

Burada çözüm olarak karşımıza VPS (Virtual Private Server) çıkmaktadır. VPS’i ise kendi özel VPN hizmetiniz olarak düşünebilirsiniz. VPS sadece sizin kullanabildiğiniz size özel kişisel VPN’dir.

Alternatif çözümlerinizi bizimle paylaşabilir, yazı altından sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Mustafa Özcan / [email protected]

İndirim Kuponları

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde artık dilediğimiz her şeye rahat bir şekilde ulaşarak sahip olabilmekteyiz. Özellikle internet erişiminin yaygınlaşması ile birlikte neredeyse dilediğimiz her şeye sadece birkaç fare tıklaması sonucunda erişebilmekteyiz. Bu kolaylık sayesinde oturduğumuz yerden kalkmadan, fazla zaman harcamadan ihtiyacımız olan şeyleri satın alabiliyoruz. Zamanımızın artan kalan kısmı ise bize kalıyor.

İnternet üzerinde satış yapan çok sayıda alış veriş sitesi bulunmaktadır. İrili ufaklı tüm firmalar ürünlerini satabilmek adına web siteleri kurmuş ve buradan online alış veriş imkanı getirmektedir. Üstelik belirli zamanlarda çok büyük indirim fırsatları sunmaktadır. İnternet üzerinden yapılan bu tür alış verişlerde ciddi olarak bir fiyat farkı ortaya çıkmaktadır. İnternette yer alan pek çok sitede 2015 indirim kuponları kullanılmaya başlanmıştır. Bu kuponların dağıtıldığı sitelerden bularak dilediğiniz ürünü uygun fiyatlardan satın alabilirsiniz. Hatta elinizde olan indirim kuponları sevdikleriniz ile de paylaşılarak onların da sevinmesine yardımcı olur. Sahip olduğunuz indirim kuponlarını ilgili sitelerde kullanabilirsiniz. İndirim fırsatları sitelerinden elde ettiğiniz kuponları kullanmanız için size belirli bir süre tanımlanmaktadır. Bu süre içerisinde ilgili kuponları kullanmazsanız indirim hakkının süresi dolar ve artık geçersiz hale gelir. Bu nedenle elinizde olan bu tür kuponları en kısa zamanda kullanmalısınız. Ya da kullanmayacaksanız bir arkadaşınıza, sevdiğinize, akrabanıza verin ki onlar bu fırsatlardan faydalanabilsinler.

İndirim fırsatları sitelerini takip ederek uygun indirimleri kullanabilirsiniz.

Google Chrome İndir

Hızlı bir tarayıcı istiyorsanız karşınızda Google Chrome.Google’ın yeni tarayıcısı Chrome ile internette hızlı sörf yapma keyfi bir tık uzağınızda.Daha hızlı video izleyip,web sitelerini daha hızlı ve en iyi şekilde görüntülemek için Google Chrome indir.

Google Chrome İndir

Google’ın açık kaynak kodlu uygulaması Google Chrome internet tarayıcısı ile internette gezmek Facebook,Twitter,Youtube gibi sosyal kanalları ziyaret edip en verimli şekilde kullanmak Chrome ile mümkün.Yeni nesil HTML5 & CSS3 desteğini en iyi sunan tarayıcı Google Chrome özelliklerine gözatalım.

Bütün işlemleriniz için tek kutu içinde; Google da yapacağınız aramaları adres çubuğuna yazarak sonuçlara doğrudan ulaşabilir, dilerseniz web adresini yazıp web sitelerine erişim sağlayabilirsiniz.
En çok ziyaret edilen siteler sekmesi; Yeni sekme açtığınızda son ziyaret ettiğiniz web siteleri, en çok ziyaret edilenler ve en çok kullandığınız arama motorları gibi kullandığınız web sitelerini görsel ikonlar ile sıralar ve tekrarında daha hızlı ulaşmanızı sağlar.
Yeni akıllı sekmeler; Bu yeni özellik ile sekmeleri öncelik sıralarına göre taşıyarak sıralayabilir, birden fazla sekmeyi tek pencerede toplayabilir veya istediğiniz bir sekmeyi sürükleyerek farklı bir pencerede açabilirsiniz.
Google Chrome tarayıcısı indirmek ise çok kolay.Yeni yazılım Chrome indir

O zaman Ülke’nin fişini çekip gidelim!

Başbakan Erdoğan internet yasası ile ilgili olarak 30 Mart’tan sonra yeni düzenleme yapacaklarını belirterek “İnternet yasasına malum çevreler itiraz ettiler. Yapabileceğimiz kadarını yaptık. O alanda da 30 Mart’tan sonra atacağımız yeni adımlar var. Bu konuda kararlılığımız var. Bu milleti Youtube’a Facebook’a yediremeyiz. Kapatılmaları da dahil.” diye konuştu.

Bu sabah bir yenisi daha eklendi.Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “Bir ülkenin Başbakanına Cumhurbaşkanına küfürler edilecek olmadık hakaretler yapılacak. Yasadışı birtakım görüntüler alınıp bunlar servis edilecek. Bunları da biz içimize sindireceğiz. Böyle bir şey mümkün değil. Böyle bir şey olamaz . Gerçek hayatta suç olan her şey sanal hayatta da suçtur. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür uygulamalara müsaade edilmez. Buna sadece bizim değil muhalefetin de tepki göstermesi gerekiyor . Maalesef onlar bunu siyaset aracı olarak kullanıyor” dedi.

Hiç sorun değil;

O zaman Ülke’nin fişini çekip gidelim!

İşte benim internet serüvenim: Dün gibi geçen kocaman 8 yıl

O zaman levelleri olan bir oyun gibi görünen internetin bir gün bitecekmiş gibi baktığım 2006 yıllarını hatırlattı bana.Ne günlerdi diye biraz kayıtlara baktım, baktıkça neler yaptığım şeyler bir film şeridi gibi gözlerimin önünde şekillendi.Oysa bir oyun gibi başlayan sonsuzluktu internet benim hayatımda.Yaşından büyük birçok şeyi yapmak mı dersin her gün yeni bir şey öğrenmek mi dersin? Henüz 1314 yaşında olan bir çocuk için bunları ayırt etmek gerçekten zordu.Serüven daha yeni başlamıştı.Yeni şeyler öğrenmek o kadar sevinçli geliyordu ki bugüne yansımaları bile musmutlu bir tebessüm ifadesi…

Hiç unutamadığım yıllar, o zamanlar blogcu.com daha yeni kurulmuş etrafta kaynak yok hazır templateler ile bir web sitesi yapmak eğlenceliydi.Blogcu‘nun forum bölümünden html kodlar paylaşılır ne bilim yok radyo playerlar,kayan yazılar,resimlere efektler gibi türlüce farklı şeyler eklerdim bloguma.Tabi o zamanlar yıl 2005 yeni yeni internette kendinin yaptığı şeyleri üretme dönemine başlayıvermiştim.

2005 - blogcu.com
2005 – blogcu.com

Daha sonraları blogcu 2007’de nokta.com tarafından satın aldı ve birçok şeyi değişti.Yeni arayüz yeni yazılım derken yepyeni bir blogcu ortaya çıktı.Blogcu’dan önceleri ücretsiz forumlar vardı.Orada hazır forum üzerinden kendi web sitemizi yapmak ile uğraşırdık.Bu forumlar daha sonraları kendi alanadları ile sahipliğe ücretsiz açık kaynak kodlu yazılımların dağıtılmasıyla farklı bir hal aldı.SMF’ler PHPBB’ler ve benim vazgeçilmezim olan vBulletin gibi birçok yazılımlar kullanılıyordu.2000 yılında çıkan bir vBulletin vardı ama ben ancak vBulletin 3 sürümünü hatırlıyorum sanırım 2004 yılları olsa gerek yeni yeni Türkiye’de kullanılıyordu.Lisanslı bir yazılımdı 145$ gibi bir rakam ile sınırsız kullanım hakkı tanınıyordu.En güçlü forum yapısı tabiki vBulletindi.Hatta şöyle bişey vardı diğer forumlara alışmak biraz farklıydı.Birkez vBulletin kullanan diğerine geçemiyordu 🙂 XML ile template sistemi olan ve birçok plugins destekli bir yapıydı vBulletin.Bir anı gibi görünen o kadar çok şey var ki hatırladıkça hatırlıyorsun.

O zamanlar her gün bir şeyi bozup yeniden yaparak kendimi geliştiriyordum.Aslında bana göre hayatta birçok şey “deneme-yanılma” ile oluyor.Tam o sıralarda yaşından büyük kişilerle Messenger (unutulmayacak bir dev) ile bağlantı kurarak tanışıyorduk.Daha internet dünyasında elbette büyük birçok firma vardı ancak kendi başında işler yapan abilerde vardı.O günün deneyimlerinin bugüne yansıması ayrı bir mutluluk veriyor insana.Messenger’dan birini ekleyip sadece ismini gördüğümüz günler…Adı çıkıyordu ta ki karşı taraf kabul ettikten sonra resmi ve durumunun çıktığı dönemlerdi.Birisiyle sohbet etmek için bir şey sormak için heyecan sarıyordu bedenimi.Çünkü elinde hiçbir şey yok sadece yönlendirmeler ile yukarıda belirttiğim gibi oyunun levellerını geçiyordun. 🙂 Neyse gelgelelim forumlar,bloglar bilmem free hostlar bende eski sevgiyi daha çok profesyonel yapıp neden kendi host,domainim ile kendim bir şeyler yapmıyorum sorusunu oluşturdu.

İşte tam burada Messenger ile hergün o sağda solda gördüğümüz forumlarda sitelerin sahiplerini ekleyip konuşuyordum.Sürekli bir bilgi alış-verişi derken işte büyük forumlarda yönetici oldum.Farklı sitelerde yetkiler aldım.Ama benim hayalim farklıydı benim kendim kurcalayacağım bozup yapacağım kendime ait web sitelerinin olmasıydı.Neyse o zamanın abilerininde desteği ile fazladan olan domainlerinden birini bana veriyorlardı bir başkasından hostu ayarlıyordum ve tamir zamanı başlıyordu 🙂 Türlüce scriptler mi denemedim o zamanın ASP’si ile başlayıp veritabanı (MDB) ile çok kolay bir şeyler yapmak zevkli geliyordu.O zamanda hatırladığım tek kaynak aspindir.com vardı.Ama niyeyse o tat vermedi ASP’den uzaklaşıp daha çok kişisel olan PHP’ye yaklaştım.Tabi kaynak fazla yok herkes yeni yeni kişisel yazılımlar oluşturuyordu.Daha önceleri tüm sitelerde hazır yazılımlar vardı.Messenger sohbetleriyle aldığım domain dün gibi aklımda sanalzamani.com Mahmut EFE isminde bir abiydi samimiyet ile bana vermişti domainide hostuda artık tüm herşey sıfırdan elimdeydi sürekli yeni bir şey kurup siliyordum.vBulletin forum ile devam ettim.Forumlarda eklentiler daha yeni yeni çıkıyordu.O zaman Google’da böyle algoritmalar gelişmemişte ne kadar çok içerik o kadar çok büyük bir site mantığı hakimdi.SEO konusunda da bir eklenti vardı adı “Forum SEO by Zoints” diye geçiyordu onu kurup işte linkleri SEF (Search Engine Friendly URLs) yapıyorduk.Zamanla işte modlar filan yetkiler veriyorduk derken o hayallerde geldi geçti bitti.

Artık zaman geçtikçe daha büyük şeyler öğrenme hevesi sarıyordu bünyemi.2006-2007 yılları artık hosting kullanmaya başlamışız birçok konuda bilgi sahibiyiz filan derken Tirenium.net diye İzmir’de bir abinin firmasıydı. Onda o zamanlar 3-4 makine vardı sanırım tam hatırlamıyorum.Fedora kurulu yenilikçi bir abiydi dün gibi hatırlıyorum.Bayağıda büyük müşteri kitlesine sahip bir firmaydı.Konuştum falan işte derken abi bana o zaman cPanel kurulu bir makinenin “root” olma yetkisini vermişti.Artık 14 yaşında birinde müşterileri olan bir Yer Sağlayıcı firmanın yönetimi bendeydi.O kadar çok şey öğrenmiştim ki Linux adına güvenlikten tutun hızlandırmaya kadar dün gibi her şey aklımda.Tabi hatlar şimdiki gibi nerde “Fedora Ana Makine-1 deki internet bağlantısı 10mbitten 100mbit’e yükseltildi” haberini hatırlamak çok farklı geldi bugün bana 🙂 Şimdi şaşırıyorum o kadar çok şey varken neden tamamen içine girmemişim işte bu sorunun cevabı yaşın çok küçük olması.Neyse derken Tirenium’da bir süre hem kendi sitelerimi barındırdım hem birçok kişiye hosting satmayı başardım. Yıllar 2007-2008‘e geliyordu oradan bir üst kademe olan asoshosting.com ile tanışma dönemi başladı.Tirenium’dan daha büyük bir firma olan asoshosting macerasıda benim kazandığım deneyim ile birleşerek daha farklı his uyandırmıştı.Orada da yeni bir makine ile yola çıkmış bir yer sağlayıcı vardı.

Orada ciddi ciddi bu işin içine girmiş hem web tasarım hem hosting derken artık tek başına bir şeyleri başarmanın keyfini iyice öğrenmiştim.Arada geçen bir çok şey vardır anlatmakla bitmez 🙂 Neyse orada bir sunucu artık bende kendi ismimde bir firma ile bir şeyler satayım benim de müşterilerim olsun fikri sıcak geliyordu.Tam o sırada www.ozcanhost.net domainini reglemiştim. Tabi ki burada geçen sürede ne benim cebimden bir lira çıktı ne de bir lira cebime girdi. Çünkü ben daha çok küçüktüm 14-15 yaşında ne bir banka hesabım var ne de bana bu konuda yol gösterecek çevremde bir insan.Çünkü kimse bilmiyordu internet-para kavramını.Aileme söylemeden bir şeyler kovalıyordum.Söylesen de anlayacak değillerdi.Onlar için gerçek elle tutulur bir şey olmadığı için farklı muhakeme ediyorlardı.Oysa ben en az 30-40 kişiye ürün satmayı başarmıştım.Kaç kişiye web sitesi yapmıştım.Bu paralar iki firmanın sahiplerine gidiyordu ve benim amacım para değildi zaten 🙂 Bunu öğrenmek sanalda olsa bir şeylere sahip olmak daha mutluydu benim için.O günden deneyimler bugüne musmutlu yansımalar

ozcanhost.net - 2007-2008
ozcanhost.net – 2007-2008

Bugün yazdığım bu site bile aslında 2007-2008 yılında kayıtlıydı ve benimdi.(mustafaozcan.info) o dönemde sektör içinde olan bir kişiydim.Daha Twitter filan yeni çıkmıştı Türkiye’de bırakın Twitter falan insanlar yerli bir şeyler üretme hevesini yeni yeni tadıyordu.Ben o zamanlarda kendi içerik yönetim sistemimi bile yazmıştım.WordPress kullanmıştım ama bir türlü tatmin olmuyordum neden ben kendi panelimin olduğu sistemi yazmıyorum diye basit&sade bir PHP içerik yönetim sistemi yapmıştım.Yıllar o kadar çabuk geçmiş ki bir dönemde hep üstüne koyarak adım atmıştım.Tabi seneler 2009‘a filan yaklaştığında lise döneminde duraksayan bir ben daha farklı geliyordu tıpkı 2D -> 3D ‘ye geçiş gibi bambaşka bir hal almıştı.Öğrenme dönemi bitmiş artık daha çok bir şeyler kazanma dönemine doğru yelkenler çevrilmişti.Önceleri bir çok şeyin olduğu bir yumak varken yaşamda şimdilerde içinden sadece yarayanları seçip ayırt ettiğim bir tarza dönüşen bir hayat ile karşı karşıyayım.Arada birçok serüven oldu daha sonraki yazılarda onlardanda bahsedeceğim 😉

İşte geçen yaklaşık 8 yıllık sürede birçok değişen şeyi ifade edebilirim.Buraya yazmakla bitmeyen birçok şeyi.Bizim o eski yıllarımızda insanlar bir grup olarak proje ortaya koyuyordu,yönetiyordu şimdilerde artık herkes sosyal medyanın bir getirisi midir nedir tam emin olamasam da daha çok “kendi” odaklı bir biçime dönmüş durumda.Benim web sitem,benim e-ticaret sitem,benim projem,benim girişimim artık herkes kendi işinin patronu olma hevesinde.8 yıllık dolu serüvende uzun uzadıya bu yazıyı yazdım ama bana o kadar çok şeyi hatırlattı ki ve bugün şunu artık diyebilirim ki ;

“İnternet levelleri olan bir oyun değildi ve sonsuza kadar devam edecekti.”

Mustafa ÖZCAN

Silikon Vadisi bir düşünce yapısıdır, bir bölgenin adı değildir.

Sevgili Burak Büyükdemir’in dün yazdığı yazıyı daha çok kişiye ulaştırıp ülkemizin ne durumda olduğunu daha iyi ifade etmek için alıntı yapıyorum.

Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil

Silikon Vadisi bir düşünce yapısıdır, bir bölgenin adı değildir.

Sevgili siyasetçiler tane tane yazacağım belki okumanız kolay olur belki daha kolay anlarsınız.

İnovasyon kiloyla satılmaz, teknoloji fabrikada üretilmez.

Destek veriyoruz fikri olana para veriyoruz kimse gelmiyor diye dövünme, para hiç bir şeyi çözmez, sadece bir araçtır.

Bilgi devrimini anlamakta geç kalırsan ekonomini ömür boyu düzeltemezsin. Sanayi devriminde katma değeri küçük işlerle uğraşırsın. Başkasının üreticisi olursun.

Yıllardır yetiştirdiğin yeteneklerini kaçırırısan ülkenin kaynaklarını diğer ülkelere sunuyorsun demektir. Komplo arama.

Tüm yaptıklarının sorumlusu sensin, bu internet yasası senin seçimin.

Bu internet yasası bu ekosistemin yıllardır geliştirmeye çalıştığı tüm kazanımları bir günde siler.

Silikon Vadisi bir düşünce yapısıdır, bir bölgenin adı değildir.

Yabancı yatırımcı çekmeye çalışıyorsun ve doğrudan yatırımları arttırmaya çalışıyorsun ya, bu yasayı maharetli metin yazarların anlatamaz.

Yetenekli girişimcilerin senden destek alır şirketini başka bir ülkede kuruverir. Anladığın dilden diyim başka ülkeye vergi verir. Başka ülkenin istihdam sorununu çözer.

Sen bu internet yasasını şu anda sana fayda getireceğini sanıyorsun ya, gün döner gelir ucu sana dokunuverir. Ülkenin büyümesi durduğunda ekonomistlerin nedenini anlamazlar.

Tecrübeli girişimciler toprakta yetişmez.

Demokrasiden dem vuruyorsun ya bu yasa ülkeyi Orta Afrika’daki ülkelerin arasına koyar.

Güzel binalar yaparak içini rengarenk boyayarak isimlerinin sonuna ‘Vadi’ getirerek teknoloji geliştiremezsin.

Bunun üzerinde cümleyi aynı anda aklında tutabileceğini, anlayacağını düşünmüyorum.

Özetleyim; bu İnternet yasasını çıkartırsan son 10 yıldır gelişen sektörün, (konuştuğun dilden diyim) içine edersin. Sonra kokusundan yanında duramazsın.

Kaynak:http://burakbuyukdemir.com/soylesem-tesiri-yok-sussam-gonul-razi-degil

 

“İnternet” diye bildiğimiz o sır nedir 5 videoda internet

Bugün biraz önce Webrazzi‘nin paylaştığı İnternet ile ilgili izlemeniz gereken 5 TED videosu isimli yazıdaki videoları izledikten sonra sizlerinde bilgi sahibi olmanızı düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.

İnternet

İlk başta TED nedir? TED, her iki yilda bir Kaliforniya, Monterey‘de düzenelenen bir konferanstır. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır.Bu konuda gerçekten başarılı kişilerin buluştuğu konferans videoları arasından seçilmiş beş videoyu sizlerle paylaşmak istedim.

TED TALKS
TED TALKS

Sanal bir dünyadan varolduğu sanılan internetin ne kadar sanal olduğunu anlatan bir video ile başlıyor.İşte  bir gün bir sincap evdeki kabloları çiğneyerek kabloları kopartıp internet bağlantısı kesilen gazeteci Andrew Blum‘un macerası ile başlıyor.İnternet fiziksel yönünü bulmaya karar vermiş.Alışverişten,sosyal medyada arkadaşlık kurmaya,devrime kadar birçok alanda işlevi olan İnternet’in fiziksel izini süren Blum deniz altlarındaki fiber kabloların birleşmesine kadar götürmüş.İnternetin fiziksel yönünü izleyelim.

Andrew Blum: İnternet gerçekte nedir?

İnternetin fiziksel yönünü öğrendikten sonra şimdi geldi, internetin dijital yaşamlarımıza olan etkisine  Juan Enriquez internet üzerinde bıraktığımız izlerin aslında bizim hakkımızda ne kadar çok bilgi içerdiğini ve bunların aslında ne kadar kolay bir şekilde erişilebileceğini anlatıyor.

2009 yılına ait olan Sosyal medya nasıl tarihin akışını nasıl değiştiriyor videosu bugün günümüzde halen toplumsal çapta bir değişime neden oluyor.İnternet medyayı değiştiriyor ve Shirky’nin Çin örneğinde olduğu gibi devlet kurumları yapılarından dolayı buna bırakın destek olmayı, önlemeye çalışıyorlar. Peki ama internetin doğası, internet dışındaki şeyleri, örneğin devlet kurumlarını değiştirmeyi de sağlayabilir mi? Jennifer Pahlka basit uygulamalarla devlet kurumlarının daha iyi çalışmasını sağlamanın mümkün olabileceğinden bahsediyor.

Juan Enriquez: Online yaşantınız, bir dövme kadar kalıcı

Clay Shirky: Sosyal medya nasıl tarihin akışını değiştirebilir?

Jennifer Pahlka:Daha iyi devlet kurumları programlamak

Danny Hillis: İnternet çökebilir. Bir B planına ihtiyacımız var.