Webrazzi Startup’13 Bitti: İşte 6 Yeni Girişim | Startup’13 Özeti

Bugün katılım yaptığım Webrazzi Startup’13 son buldu.Katılım yapan kişiler gerçekten çok değerli isimlerdi.Bugün saat 09:15’te Arda Kutsal’ın oturumu başlatması ile start alan Webrazzi Startup’13 son buldu.tamer-ozmen

Program ilk konuğu Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ile başladı.Özmen, 1999 yılında kurulmuş olan Priceline.com ile yaşadığı deneyimi anlattı.Tamer Özmen her sene verilen Bilgisayar Mühendisleri’nin 4500 olmasından pek memnun değil.2040 yılına kadar Türkiye’nin gençleşen bir nüfusa sahip olacağını aktaran Özmen bunun için daha çok mezun verimesinden yana.

Windows 8 uygulamalarından bahseden ve ekosistemle ilgili konuşan Tamer Özmen, Windows 8′e uygulama geliştirmek isteyen çok sayıda marka olduğunu, Windows 8 uygulaması geliştiren firmaların talep karşısında işe yetişme anlamında zorlandıklarını dile getirerek, bu yüzden çok daha fazla ve kaliteli uygulama geliştiriciye ihtiyaçları olduğunu belirtti.

irişimcilikten bahsederken Emre Kurttepeli, iyi girişimcinin bir şeyleri değiştirmek istiyor olması gerektiğini düşündüğünü söyledi. İyi girişimcinin içerisinde değişim yaratma içgüdüsü olması lazım, gerçek girişimciyi “girişken”den ayıran en önemli detayın da bu olduğunu söyledi.

emre-kurttepeli

Emre Kurttepeli girişimcilik ve girişim ekosistemi ile ilgi ise şunları söyledi: “İnternetin hayatımızın büyük bir bölümünü değiştireceğine aşırı derede, körü körüne inandım. O yüzden ben kişisel olarak fiziksel dünyadan çıkan işlerden uzak durdum. Bunun dışında optimizasyon işlerine, yani internetin fiziksel işlerin maliyetini düşürmek için kullanıldığı modellere inanmadım. Onun yerine internetin optimizasyon sağlamaktan çok orijinal bir model oluşturabilmesine inandım”.

Emre Kurttepeli’nin ardından Revo Capital Yönetim Kurulu Başkanı ve Ortağı sahnede.Cenk Bayrakdar, Revo Capital’in birinci yatırımını yapmak için ilk sözleşme şartlarını gönderdiklerini söyledi. Bu yatırımın Haziran’ın sonuna yetişebileceğini paylaşan Cenk Bayrakdar, 3 aya kadar toplamda 7 yatırım açıklayacaklarını kaydetti.

revo-capital

evo Capital’in odaklandığı diğer alanlar arasında M2M yani cihazlar arası iletişim ve endüstiryel internet olduğunu sözlerine ekleyen Cenk Bayrakdar, özellikle SIM kart üzerindeki 30 TL’lik verginin kaldırılmasıyla M2M projelerinin önünün açıldığını belirtti. Cenk Bayrakdar, ayrıca nesneler arası iletişimin son kullanıcıya ulaşan ürünlerin artacağını dile getirdi ve bu alanda patlama olacağını söyledi.

“Girişimlerin iş modelinde ve stratejilerine katkıda bulunacağız”

Özcan Tahincioğlu ise Tahincioğlu Holding’in portföyü olarak tarımdan enerjiye kadar birçok alana baktıklarını söyledi. İlk olarak Tahincioğlu Holding bünyesinde bir fon oluşturmak için bir çekirdek kadro oluşturduklarını söyleyen Özcan Tahincioğlu, holding yöneticiliğinden çok ‘smart money‘ yani akıllı para mantığıyla hareket ettiklerini dile getirdi.

Webrazzi Startup’13′ün ilk arasının ardından gerçekleştirilen ilk sunumda Pronet‘in kurucu ortağı Alp Saul, Earlybird Venture Capital‘ın ortaklarından Cem Sertoğlu ve Evren Üçok sahnedeydi.

Pronet’in kurucu ortağı Alp Saul’e verdi. Pronet’in başlangıcından bahseden Alp Saul’ün Grupanya, Vivense ve idemama’daki yatırımları olduğunu aktardı. Saul, Pronet girişiminin yanı sıra, internet ve biyoteknoloji yatırımları da bulunduğunu söyledi.

Daha sonra Earlybird Venture Capital’ın ortaklarından Cem Sertoğlu ve Evren Üçok da, Earlybird VC’nin yapısından bahsetti. Avrupa’nın en büyük fonlarından biri olan Earlybird VC, Rusya hariç Avrupa’da yatırımlar yapıyor. İstanbul’da da ofisi bulunan Earlybird VC’nin 700 milyon dolarlık bir fonu bulunuyor.

Earlybird Venture Capital‘ın yatırım tercihlerinden de bahseden Sertoğlu, 3 ile 10 milyon dolar arasındaki yatırım aralıklarına odaklandıklarını aktardı. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde 700 milyon dolarlık toplam fondan, 50 ile 100 milyon dolar arasındaki fonun Türkiye’ye ayrılacağı bilgisi paylaşıldı. Earlybird VC, girişimcileri dinlemeyi amaç edindiklerini aktararak, inandıkları girişimciyi başarıya götürmek için desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Ve birkaç 25 milyon pound (70 milyon TL) değeri ile Sadecehosting.com’un eski sahibi Selçuk Saraç sahnede!

Selçuk Saraç, Sadece Hosting’in kuruluşundan bahsederken bundan 3-4 yıl önce EBITDA, ARPU’nun ne olduğunu bilmediğini ve bun kavramların uzmanların ilgi alanına girdiğini düşünüyormuş. 3-4 kişilik bir ekiple kendi işine odaklanmaları gerektiğini düşünen Saraç, bu dönemi şu sözlerle anlatıyor;

“İşimizi düşünelim ve biz bir ürün yapalım ihtiyacı olan gelsin kullansın şeklinde “asosyal” bir bakışımız vardı. Kurumsal süreçler işi zorlaştırıyordu ve bunu keyfimize göre kullanmaya çalıştık.”

Bu bakış zamanla esneyerek Sadece Hosting’in yenilenmesini sağlamış ve pazar lideri konumunda olan şirket Saraç’a göre kendine en doğru yatırımcıyla 62 gün içinde satış imzasını atmış. Saraç’ın verdiği bilgiye göre 36 veri merkezi bulunan Telecity, 4 milyar dolarlık civarında bir değere sahip.

Şimdilik toparlayabildiklerim bu kadar diğer katılımcıları diğer yazımızda paylaşmak dileğiyle!