WordPress 4 Indir

WordPress’in yeni sürümü, 4.0 “Benny” ile yepyeni özellikler karşınızda! WordPress yeni güncellemesini beta olmaktan çıkarıp WordPress 4.0 Benny olarak sundu.Geniş kullanıcı kitlesiyle CMS sistemlerinin liderlerinden WordPress’in yeni sürümü heyecanla bekleniyordu.Amerikalı müzisyen Benny Goodman’dan ilham alınarak “Benny” ismini verilen WordPress 4.0 sürümü birkaç saat önce yayınlandı.

WordPress 4 Indir

WordPress yeni sürümü yenilikleri hakkında bahsetmek gerekirse, yeni ortam görünümü, yazı içi embed önizlemesi, yeni eklenti sayfası, yeni dil seçenekleri ve daha birçok özellik bulunuyor.

Örneğin yazı içerisine embed edilebilen (gömülebilen) içeriklerin artık yazı düzenleme alanında bir önizlemesi olacak. Buna ek olarak daha önceki sürümlerde kaldırılmış olan ve bundan dolayı çok fazla şikayete sebep olan özelleştirilebilir yazı renk seçenekleri 4.0 sürümü ile birlikte geri gelmiş durumda.

Ortam dosyalarınızı kolayca yönetin

Yüklemelerinize güzel, sonsuz bir ızgarada göz atın. Yeni detay önizleme görünümü ve düzenleme özellikleri ile ortamlarınız üzerinde çabucak hakimiyer kurun.


Gömülü öğelerle çalışmak hiç bu kadar kolay olmamıştı

Yeni bir satıra bir YouTube adresi yapıştırın ve sihirli bir şekilde gömülü videoya dönüşmesini seyredin. Şimdi bunu bir tweet ile deneyin. Oh evet — gömme artık görsel bir deneyim haline geldi. Editör gömülü içeriğin gerçek bir önizlemesini gösteriyor, size zaman kazandırıp güven veriyor.

Ayrıca desteklenen servislerin sayısını da artırdık. CollegeHumor, YouTube oynatma listeleri ve TED konuşmaları. WordPress tarafından desteklenen tüm gömülü ortamlar için buraya bakabilirsiniz.


İçeriğinize odaklanın

İhtiyacınız olan araçların her zaman elinizin altında olduğu, siz yazdıkça kendisini yazdıklarınıza göre şekillendiren bir düzenleme aracıyla artık yazmak çok daha rahat ve sürükleyici.


Doğru eklentiyi bulun

WordPress eklenti dizininde ücretsiz ve açık kaynak kodlu 30.000’den fazla eklenti var. WordPress 4.0 ihtiyacınız olan eklentiyi kolayca bulabilmeniz için yeni metrikler, geliştirimiş arama ve görsel tarama deneyimiyle beraber geliyor.

Eklentilere göz at

İşte benim internet serüvenim: Dün gibi geçen kocaman 8 yıl

O zaman levelleri olan bir oyun gibi görünen internetin bir gün bitecekmiş gibi baktığım 2006 yıllarını hatırlattı bana.Ne günlerdi diye biraz kayıtlara baktım, baktıkça neler yaptığım şeyler bir film şeridi gibi gözlerimin önünde şekillendi.Oysa bir oyun gibi başlayan sonsuzluktu internet benim hayatımda.Yaşından büyük birçok şeyi yapmak mı dersin her gün yeni bir şey öğrenmek mi dersin? Henüz 1314 yaşında olan bir çocuk için bunları ayırt etmek gerçekten zordu.Serüven daha yeni başlamıştı.Yeni şeyler öğrenmek o kadar sevinçli geliyordu ki bugüne yansımaları bile musmutlu bir tebessüm ifadesi…

Hiç unutamadığım yıllar, o zamanlar blogcu.com daha yeni kurulmuş etrafta kaynak yok hazır templateler ile bir web sitesi yapmak eğlenceliydi.Blogcu‘nun forum bölümünden html kodlar paylaşılır ne bilim yok radyo playerlar,kayan yazılar,resimlere efektler gibi türlüce farklı şeyler eklerdim bloguma.Tabi o zamanlar yıl 2005 yeni yeni internette kendinin yaptığı şeyleri üretme dönemine başlayıvermiştim.

2005 - blogcu.com
2005 – blogcu.com

Daha sonraları blogcu 2007’de nokta.com tarafından satın aldı ve birçok şeyi değişti.Yeni arayüz yeni yazılım derken yepyeni bir blogcu ortaya çıktı.Blogcu’dan önceleri ücretsiz forumlar vardı.Orada hazır forum üzerinden kendi web sitemizi yapmak ile uğraşırdık.Bu forumlar daha sonraları kendi alanadları ile sahipliğe ücretsiz açık kaynak kodlu yazılımların dağıtılmasıyla farklı bir hal aldı.SMF’ler PHPBB’ler ve benim vazgeçilmezim olan vBulletin gibi birçok yazılımlar kullanılıyordu.2000 yılında çıkan bir vBulletin vardı ama ben ancak vBulletin 3 sürümünü hatırlıyorum sanırım 2004 yılları olsa gerek yeni yeni Türkiye’de kullanılıyordu.Lisanslı bir yazılımdı 145$ gibi bir rakam ile sınırsız kullanım hakkı tanınıyordu.En güçlü forum yapısı tabiki vBulletindi.Hatta şöyle bişey vardı diğer forumlara alışmak biraz farklıydı.Birkez vBulletin kullanan diğerine geçemiyordu 🙂 XML ile template sistemi olan ve birçok plugins destekli bir yapıydı vBulletin.Bir anı gibi görünen o kadar çok şey var ki hatırladıkça hatırlıyorsun.

O zamanlar her gün bir şeyi bozup yeniden yaparak kendimi geliştiriyordum.Aslında bana göre hayatta birçok şey “deneme-yanılma” ile oluyor.Tam o sıralarda yaşından büyük kişilerle Messenger (unutulmayacak bir dev) ile bağlantı kurarak tanışıyorduk.Daha internet dünyasında elbette büyük birçok firma vardı ancak kendi başında işler yapan abilerde vardı.O günün deneyimlerinin bugüne yansıması ayrı bir mutluluk veriyor insana.Messenger’dan birini ekleyip sadece ismini gördüğümüz günler…Adı çıkıyordu ta ki karşı taraf kabul ettikten sonra resmi ve durumunun çıktığı dönemlerdi.Birisiyle sohbet etmek için bir şey sormak için heyecan sarıyordu bedenimi.Çünkü elinde hiçbir şey yok sadece yönlendirmeler ile yukarıda belirttiğim gibi oyunun levellerını geçiyordun. 🙂 Neyse gelgelelim forumlar,bloglar bilmem free hostlar bende eski sevgiyi daha çok profesyonel yapıp neden kendi host,domainim ile kendim bir şeyler yapmıyorum sorusunu oluşturdu.

İşte tam burada Messenger ile hergün o sağda solda gördüğümüz forumlarda sitelerin sahiplerini ekleyip konuşuyordum.Sürekli bir bilgi alış-verişi derken işte büyük forumlarda yönetici oldum.Farklı sitelerde yetkiler aldım.Ama benim hayalim farklıydı benim kendim kurcalayacağım bozup yapacağım kendime ait web sitelerinin olmasıydı.Neyse o zamanın abilerininde desteği ile fazladan olan domainlerinden birini bana veriyorlardı bir başkasından hostu ayarlıyordum ve tamir zamanı başlıyordu 🙂 Türlüce scriptler mi denemedim o zamanın ASP’si ile başlayıp veritabanı (MDB) ile çok kolay bir şeyler yapmak zevkli geliyordu.O zamanda hatırladığım tek kaynak aspindir.com vardı.Ama niyeyse o tat vermedi ASP’den uzaklaşıp daha çok kişisel olan PHP’ye yaklaştım.Tabi kaynak fazla yok herkes yeni yeni kişisel yazılımlar oluşturuyordu.Daha önceleri tüm sitelerde hazır yazılımlar vardı.Messenger sohbetleriyle aldığım domain dün gibi aklımda sanalzamani.com Mahmut EFE isminde bir abiydi samimiyet ile bana vermişti domainide hostuda artık tüm herşey sıfırdan elimdeydi sürekli yeni bir şey kurup siliyordum.vBulletin forum ile devam ettim.Forumlarda eklentiler daha yeni yeni çıkıyordu.O zaman Google’da böyle algoritmalar gelişmemişte ne kadar çok içerik o kadar çok büyük bir site mantığı hakimdi.SEO konusunda da bir eklenti vardı adı “Forum SEO by Zoints” diye geçiyordu onu kurup işte linkleri SEF (Search Engine Friendly URLs) yapıyorduk.Zamanla işte modlar filan yetkiler veriyorduk derken o hayallerde geldi geçti bitti.

Artık zaman geçtikçe daha büyük şeyler öğrenme hevesi sarıyordu bünyemi.2006-2007 yılları artık hosting kullanmaya başlamışız birçok konuda bilgi sahibiyiz filan derken Tirenium.net diye İzmir’de bir abinin firmasıydı. Onda o zamanlar 3-4 makine vardı sanırım tam hatırlamıyorum.Fedora kurulu yenilikçi bir abiydi dün gibi hatırlıyorum.Bayağıda büyük müşteri kitlesine sahip bir firmaydı.Konuştum falan işte derken abi bana o zaman cPanel kurulu bir makinenin “root” olma yetkisini vermişti.Artık 14 yaşında birinde müşterileri olan bir Yer Sağlayıcı firmanın yönetimi bendeydi.O kadar çok şey öğrenmiştim ki Linux adına güvenlikten tutun hızlandırmaya kadar dün gibi her şey aklımda.Tabi hatlar şimdiki gibi nerde “Fedora Ana Makine-1 deki internet bağlantısı 10mbitten 100mbit’e yükseltildi” haberini hatırlamak çok farklı geldi bugün bana 🙂 Şimdi şaşırıyorum o kadar çok şey varken neden tamamen içine girmemişim işte bu sorunun cevabı yaşın çok küçük olması.Neyse derken Tirenium’da bir süre hem kendi sitelerimi barındırdım hem birçok kişiye hosting satmayı başardım. Yıllar 2007-2008‘e geliyordu oradan bir üst kademe olan asoshosting.com ile tanışma dönemi başladı.Tirenium’dan daha büyük bir firma olan asoshosting macerasıda benim kazandığım deneyim ile birleşerek daha farklı his uyandırmıştı.Orada da yeni bir makine ile yola çıkmış bir yer sağlayıcı vardı.

Orada ciddi ciddi bu işin içine girmiş hem web tasarım hem hosting derken artık tek başına bir şeyleri başarmanın keyfini iyice öğrenmiştim.Arada geçen bir çok şey vardır anlatmakla bitmez 🙂 Neyse orada bir sunucu artık bende kendi ismimde bir firma ile bir şeyler satayım benim de müşterilerim olsun fikri sıcak geliyordu.Tam o sırada www.ozcanhost.net domainini reglemiştim. Tabi ki burada geçen sürede ne benim cebimden bir lira çıktı ne de bir lira cebime girdi. Çünkü ben daha çok küçüktüm 14-15 yaşında ne bir banka hesabım var ne de bana bu konuda yol gösterecek çevremde bir insan.Çünkü kimse bilmiyordu internet-para kavramını.Aileme söylemeden bir şeyler kovalıyordum.Söylesen de anlayacak değillerdi.Onlar için gerçek elle tutulur bir şey olmadığı için farklı muhakeme ediyorlardı.Oysa ben en az 30-40 kişiye ürün satmayı başarmıştım.Kaç kişiye web sitesi yapmıştım.Bu paralar iki firmanın sahiplerine gidiyordu ve benim amacım para değildi zaten 🙂 Bunu öğrenmek sanalda olsa bir şeylere sahip olmak daha mutluydu benim için.O günden deneyimler bugüne musmutlu yansımalar

ozcanhost.net - 2007-2008
ozcanhost.net – 2007-2008

Bugün yazdığım bu site bile aslında 2007-2008 yılında kayıtlıydı ve benimdi.(mustafaozcan.info) o dönemde sektör içinde olan bir kişiydim.Daha Twitter filan yeni çıkmıştı Türkiye’de bırakın Twitter falan insanlar yerli bir şeyler üretme hevesini yeni yeni tadıyordu.Ben o zamanlarda kendi içerik yönetim sistemimi bile yazmıştım.WordPress kullanmıştım ama bir türlü tatmin olmuyordum neden ben kendi panelimin olduğu sistemi yazmıyorum diye basit&sade bir PHP içerik yönetim sistemi yapmıştım.Yıllar o kadar çabuk geçmiş ki bir dönemde hep üstüne koyarak adım atmıştım.Tabi seneler 2009‘a filan yaklaştığında lise döneminde duraksayan bir ben daha farklı geliyordu tıpkı 2D -> 3D ‘ye geçiş gibi bambaşka bir hal almıştı.Öğrenme dönemi bitmiş artık daha çok bir şeyler kazanma dönemine doğru yelkenler çevrilmişti.Önceleri bir çok şeyin olduğu bir yumak varken yaşamda şimdilerde içinden sadece yarayanları seçip ayırt ettiğim bir tarza dönüşen bir hayat ile karşı karşıyayım.Arada birçok serüven oldu daha sonraki yazılarda onlardanda bahsedeceğim 😉

İşte geçen yaklaşık 8 yıllık sürede birçok değişen şeyi ifade edebilirim.Buraya yazmakla bitmeyen birçok şeyi.Bizim o eski yıllarımızda insanlar bir grup olarak proje ortaya koyuyordu,yönetiyordu şimdilerde artık herkes sosyal medyanın bir getirisi midir nedir tam emin olamasam da daha çok “kendi” odaklı bir biçime dönmüş durumda.Benim web sitem,benim e-ticaret sitem,benim projem,benim girişimim artık herkes kendi işinin patronu olma hevesinde.8 yıllık dolu serüvende uzun uzadıya bu yazıyı yazdım ama bana o kadar çok şeyi hatırlattı ki ve bugün şunu artık diyebilirim ki ;

“İnternet levelleri olan bir oyun değildi ve sonsuza kadar devam edecekti.”

Mustafa ÖZCAN

Microsoft Türkiye’den Büyük Ayıp !

Microsoft’un Türkiye blogunu hiç yakından incelemişmiydiniz ? Biz İnceledik ve yaptığımız incelemeler doğrultusunda sitede birçok hataya rastladık, Microsoft gibi bir kurumun bu tarz bir çalışmada standartları göz ardı etmesi ve baştan savma iş yapmaları oldukça üzücü, sitenin programlamasında kullandıkları açık kaynak kodlu hazır bir yazılımın olması ve bu yazılımın Microsoft’un programlamada en büyük rakibi olan PHP Tabanına dayanması bizi güldürdü.

asp-vs-php

Asp ve Aspx gibi kendilerine ait programlama diline sahip olmalarına rağmen en büyük rakipleri olan Php’yi tercih etmeleri oldukça ilginç ve merak uyandırıcı…

Ayrıca Neden Açık Kaynak kodlu hazır bir yazılım ?

Microsoft gibi bir yazılım devinin neden hazır bir platformu tercih ettikleri gerçekten ilginç, ve bu durum düşüncelerimizi aslında Microsoft PHP’yi gizliden desteklediği yönüne çekiyor.

WordPress ile hazırlanmış olan blogun yönetim panelin ulaşmak için http://blog.microsoft.com.tr/wp-admin adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca kullanılan bu yazılımın dışında, sitenin görsel programlamasını kontrol ettiğinizde W3C standartlarına uygun olmayan 13 Hata ile karşılaşıyoruz ,bu hataların dışında HTML5 ve CSS3’e çok
uzak olduğu gibi kullanılan imaj dosyalarıda oldukça büyük ve parçalanmamış durumda.

Aslında asıl kahkaha burada patlatılmalı, biz bu durumun sebebini yine Microsoft’un ürünü olan “İnternet Explorer” la bağdaştırıyoruz çünkü bilindiği üzere web geliştiricilerinin en büyük problemi olan Microsoft’un İE ürünü görsel programlamada oldukça geri kalmış ve birçok yeni özelliği desteklememektedir. Microsoft Türkiye yazılımcılarıda muhtemelen hazırladıkları blog temasını İE’nin versiyonlarına uyarlamakta zorlandıkları için bu tarz ilkel bir yönteme başvurmuş olmalılar.

Bu durumunun Microsoft’a yakışmadığını üzülerek bildirmek isteriz.

Cüneyt Terük ([email protected])

WordPress SEO Ayarları | Seo Teknikleri

Yıllardır kimleri gelip geçirmediki WordPress işte onların kullandıkları WordPress Seo Ayarları eskiden yeniye değişimi ile birlikte sizlere sunayım.WordPress bildiğiniz içerik yönetim sistemi,satış sitesi mi olmadı,ilan sitesi mi olmadı,forum mu olmadı,ne bilim aklıma gelenler şimdilik bunlar daha türlü türlü sistemlere çevrilen CMS‘lerin bana göre tek kralı WordPress şimdi ona seo ayarı yapacağız.

Aslında WordPress kendi başına SEO konusunda eşi benzeri olmayan bir sistem.Çok kısa bir sürede olumlu sonuçlar vermesi kullanıcıyı güldüren yapısı 10 yıldır dev CMS sistemi olan WordPress’in seo ayarları nasıl yapılır?

WordPress SEO Ayarları

Herşey Kalıcı Bağlantı denen ayar ile başlar.

  • Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar kısmına tıklayın.

wordpress-seo-ayari-seo-teknikleriÖzel yapı kısmını işaretleyip sağ taraftaki kutucuğa /%postname%.html yazıyoruz.

Bu teknik ile Google’ın sevdiği SEF link tekniğini aktif etmiş oluyoruz.Sonunun HTML olması veya direk /%postname% şeklinde kullananlarda var ancak HTML olması daha olumlu sonuçlar verecektir.

seo-ultimate

  • SEO Ultimate isminde WordPress gücüne güç katan SEO eklentimizi kuruyoruz.Bakın bazı arkadaşlar All in SEO veya Seo Yoast önersede ben önermiyorum.Kimi siteye çok iyi etki eden sistemler kimi siteye hiç iyi yönde etki etmiyor.Şuan en son sürümü olan 7.6.1 sürümlü SEO Ultimate eklentisini buraya tıklayıp indirin.
  • Birçok konuda uyarı veren SEO Ultimate yeni açılmış bir site için çok kısa sürede etkisini gösterecek bir eklentidir.Sürekli güncellenen bir yapıya sahip olduğu için Google’daki güncellemelerede ayak uyduruyor.
  • Meta Keywords Editor,Meta Description Editor kısmında etiketlerinizi açıklamalarınızı düzenleyebileceğiniz alt yapıya sahip bir SEO eklentisi.Deeplink Juggernaut özelliği sayesinde istediğiniz kelimeyi tüm yazı,etiket,sayfa içinden link verebilirsiniz.Footer Link ile çok kolay bir şekilde alt sayfalarınızı güçlendirebilirsiniz.
  • Burada bir dikkat çeken konu ise WordPress Pinglemedir.Pingleme servisleri için oluşturulmuş olan Ayarlar>Yazma kısmından Pingleme Servislerini güncelleyebilirsiniz.Öneri olarak sizlere kullandığım WordPress Ping Servisleri 2013 listesini paylaşayım.Listeyi ekledikten sonra servisleri güncelle yapıp ayarı kaydedebilirsiniz.

  • Gelelim üçüncü önemli kısım olan XML Sitemap kurmaya.Site Haritası,sitenin temel tekniğidir.Bunu çoğu webmaster,kullanıcı önemsemesede,Google bu yapı ile çalışmaktadır.Google’dan daha verimli dönüşler olması için Google robotlarına yön göstermek gerek.Bunun içinde Sitemap devreye giriyor.
  • Sizin için çok kolay kullanımlı bir Sitemap eklentisini önereceğim.Google XML Sitemaps eklentisi ile çok hızlı bir şekilde Site haritası oluşturup Google’a pingletebilirsiniz.Eklentiyi indirmek için buraya tıklayın.
  • Dördüncü kısıma geçelim.Burada Resim Etiketi (image alt) kısmına değinmek istiyorum.Bildiğiniz gibi Google görsel kısmındanda hit çekebiliriz.Bunun için çok kaliteli resim etiketi eklememiz lazım.Eklediğiniz her resme başlık,tanım,açıklama kısımlarını lütfen es geçmeyin!
  • <img alt=”Resim Etiketi” src=””> kısmında alt kısmı gibi resimle ilgili başlığı etiketi yazmayı unutmayalım.
  • Bazı arkadaşlar Gzippy eklentisini öneriyor sitenin hızlanması için yeni bir site için yanlış bir durum.Site yeni gZippy ters tepki veriyor.Öncelikle tamam sitenin hızının iyi olması gerekli ancak burada dikkat etmeniz gereken “css sprite” tekniği ile resimleri optimize etmek.
  • Kullandığınız h1,h2,h3 taglarının kullanımlarına çok dikkat etmeniz gerekli,burada bir sayfada kullanım sınırları olduğu için hata yapmadan bunları kullanmaya dikkat edelim.
  • Ve son olarak sürekli Güncelleme sayfasını takip edin! WordPress‘i ayakta tutan tek şey güncellemelerdir.Sürekli güncel bir wordpress siteye sahipseniz artık daha iyi seviyedesiniz demektir.