Bilgisayar Özelliklerini Öğrenme

Hep merak edenler için önemli bir yazı paylaşmak istiyorum.Bilgisayarım hangi özellikleri taşıyor, hangi bilgisayar alınmalı gibi sorulara çözüm getirecek önerileri sizlerle paylaşıyorum.Birkaç yol ile bilgisayarınızın özelliklerini öğrenebilirsiniz.Bunu işletim sisteminin hakkında bölümünden de öğrenebilir, 3.parti yazılımlar ile de dışarıdan Bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmenize imkan sağlayabilirsiniz.

Bilgisayarımın Özelliklerini Nasıl Öğrenirim?

Öncelikle işletim sistemi ile neleri görebilceğimizi anlatalım.Bahsettiğimiz özellikleri öğrenmek için bilgisayarım simgesine ya da başlat menüsündeki bilgisayarım satırına sağ tıklayıp, açılan sekmede menünün en altındaki özelliklere tıklıyoruz.Windows 8 / Windows 8.1 için size bunu resimlerle anlatayım.

bilgisayar-ozellikleri-ogrenme

İlk adımın ardından açılan sayfada bir takım genel özellikleri görebiliyorsunuz.

Burada işlemcimizin markası, modeli ve hızını görebiliyoruz. Bu bilginin hemen altında bilgisayarımızın ram miktarını görüyoruz. Ayrıca bir önemli nokta olan işletim sisteminizin 32 ya da 64 bit mi olduğunu da görebiliyorsunuz.Bilgisayarın çalışma grubunu ve bilgisayar adını hemen altında görebiliyorsunuz.

bilgisayar-ozellikleri-nasil-ogrenilir

Burada genel olarak detaylara ulaştık. Tamamen sistem özelliklerini merak ediyorsanız. DOS komut penceresinde systeminfo yazarak tüm bilgisayar detaylarına ulaşabilirsiniz.

bilgisayar-ozellikleri-komut-ile-systeminfo

 

Teknik yönleriyle bunlardan haricinde bilgisayarınızın özelliklerini bir farklı yol olan DirectX Tanı Aracı ile detaylara ulaşabilirsiniz. Bu aracı çalıştırmak için yine DOS Komut penceresinde dxdiag komutunu yazarak ulaşabilirsiniz.

directx-tanima-araci

İlk olarak açılan Sistem sekmesinde bilgisayarınızın adı, kullandığınız işletim sisteminin tam sürümü, kullanılan dil, bilgisayarınızın üreticisi, bilgisayarınızın modeli, bios versiyonu, işlemcinizin marka model ve hızı, belleğinizin büyüklüğü gibi özellikleri görebilirsiniz. Oyunlar ve grafik uygulamaları için önemli olan DirectX sürümünü yine bu sekmeden ulaşabilirsiniz.

Diğer sekmelere tıklayarak farklı özelliklerinize gözatabilirsiniz.

Mustafa Özcan / [email protected]