Uluslararası Yatırım Zirvesi 2014 Tamamlandı

İstanbul‘da dev bir heyecan ile başlayan Uluslararası Yatırım Zirvesi 2014 bugün tamamlandı.10-11 Nisan iki gün olarak düzenlenen zirvenin ilk gününde “Mega Projeler ve İnşaat” başlığı altında, mega projelerin finansmanı, Türkiye’de yatırım ortamı görüşülüp, ikinci gününde ise “Enerji, Ekonomik ve Siyasi İstikrar” başlığı altında Uluslararası Yatırım Zirvesi tamamlandı.

Uluslararası Yatırım Zirvesi

Enerji ve inşaat alanında yarım trilyon dolarlık iş hacmi olan Körfez devlerini İstanbul’da ağırlayan “Uluslararası Yatırım Zirvesi” büyük yatırımlar ile tamamlandı.İlk gün, yaklaşık 460 kişiyi ağırlayan zirvenin ikinci gününde, açılış konuşmasını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kapanış konuşmasını ise AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaparak tamamlandı. Zirvenin ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da zirvede, “Türkiye’deki Enerji Alanındaki Yatırım Fırsatları ve Devam Etmekte Olan Mega Enerji Projeleri” hakkında bilgi verdi.

Uluslararası Yatırım Zirvesi Programı

İstanbul Yatırım Derneği ve Ortadoğu Ekonomi Platformu’nca düzenlenen zirvenin ilk gününde, Uluslararası Yatırım Zirvesi Başkanı Haşim Süngü ile başlayıp, Ortadoğu Ekonomi Platformu Başkanı Erdin Özel ile devam eden zirvede, İstanbul Yatırım Derneği Başkanı Mehmet Ulusoy, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Ağaoğlu Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Zamil Grup Başkanı Dr. Abdulrahman Al Zamil ve Retaj International Başkanı Mohammed Jawhar birer konuşma yaptı.

Zirvenin açılışında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli temellerinin çok güçlü olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’ye girmek için doğru zaman olduğuna dair göstergelerde bulundu. Türkiye’de siyasi iktidarın kalıcı olduğunu, Türk ekonomisinin temel göstergelerinin iyiye gittiğini, cari açığın daraldığını ve risklerin düşeceğini ifade eden Şimşek, konuşmasının sonunda zirve katılımcılarına, “Şahsen ben Türkiye’ye yatırım yaparım” dedi. Bakan Şimşek konuşmasının ardından, İstanbul Yatırım Derneği Başkanı Mehmet Ulusoy’a bir kitap hediye etti.
uluslararasi-yatirim-zirvesi-mehmet-simsek

İlk günü büyük bir katılım ile tamamlanan zirvede ikinci günde yine bakanları katılımıyla basının ve iş adamlarının ilgi odağı oldu.İkinci günde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile başlayan zirve, Kanal İstanbul projesinin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adımları atacaklarını söyledi. Yılmaz, “2014-2018 yılları arasında kamu olarak 250 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngörüyoruz” dedi.

cevdet-yilmaz-uluslararasi-yatirim-zirvesi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, TMSF olarak Dünya Mevduat Sigortacıları Fonu’nun bir üyesi olduklarını, 7 milyar doların üzerinde bir rezerv biriktirdiklerini ve bu fon rezervi ile dünyada bir numara olduklarını söyledi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ise THY olarak bu yüzyılın farklı olduğunu bildiklerini söyledi.

temel-kotil-uluslararasi-yatirim-zirvesi

Ekonomik güç ile seyahat arasında bir korelasyon olduğunu aktaran Kotil, 20 yıl sonra farklı bir Afrika, farklı bir Türkiye, farklı bir Uzakdoğu olacağını kaydetti. Afrika’yı diğer havayollarına nazaran dünyaya daha iyi bağladıklarını bildiren Kotil, THY’nin Afrika’da güçlü bir taşıyıcı olduğunu dile getirdi.

Ardından yapılan görüşmelerde Enerji başlıklı konular konuşulurken, Bakanı Yıldız’ın katılımıyla, enerji sektöründeki zam beklentilerine açıklık getirerek, “Elektrik fiyatlarında Nisan, Mayıs ve Haziran ayını kapsayan fiyatlarımızı açıkladık. Herhangi bir fiyat değişikliği söz konusu olmayacak” dedi.

taner-yildiz-uluslararasi-yatirim-zirvesi

Kapanış konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Numan Kurtulmuş: “Türkiye 30 yıldır terör nedeniyle 1.2 Trilyon $ lık iktisadi gücünü kaybetti”. Konuşmalarını Türkiye’de politik reformlarla ekonomik reformları ayırmak mümkün değil sözüyle devam ettiren ekonomi ve siyaset odaklı konuşmasıyla dikkat çekti.

uy-zirvesi-numan-kurtulmus

 

Uluslararası Yatırım Zirvesi Nasıl Geçti?

Gerçekten benim için çok iyi bir deneyim olan Uluslararası Yatırım Zirvesi ile birçok firma hakkında görüş sahibi olup tanışma fırsatı buldum,ülkemize gelen yabancı sermayenin doğru yönlendirilmesi konusunda firmalarımızın ciddi çalışmalarına tanıklık ettim.Yapılan bu organizasyonların İstanbul’da olması gerçekten çok gurur verici.Uluslararası Yatırım Zirvesine katılmama yardımcı olan Genç Turizmciler Derneği başkanı Bulut Bağcı‘ya buradan teşekkürlerimi iletiyorum.Daha büyük yatırımlarda görüşmek dileğiyle esen kalın.

Mustafa Özcan / [email protected]