Google dengeleri koruyor

Arama motoru devi Google sürekli kendini güncelliyor gibi görünsede aslında Google‘ın tek mantık üzerinden gittiğini farkedebilirsiniz.Sürekli algoritma güncellemesi,spam,adult içeriklerinin düşmesi kopya içeriğin önemsenmemesi tarzı konular çıksada Google tüm Dünya‘da dengeleri elinde tutuyor.Şimdi diyebilirsiniz “dengeleri koruyor” demek ne olabilir?

Google arama motoru olarak pazar payındaki yüksek rekabetinin tek temel taşı dengeleri elinde tutması.Bunu bir domino taşlarına benzetebiliriz.Google için bu sonucu çıkarmam yeni yeni şekillendi.Benim öyle uzun internet geçmişim olmamasına rağmen pazardaki rekabete erken dahil olmam itibariyle öğrendiklerimi paylaşayım.

Herkes ne kadar inkar etsede birşeyler dengeler üzerine kurulu.Bugün Türkiye‘de tek başına lider olan birçok büyük firma varken diğerlerine pay bırakmayacakları onlarca sektöre el atsalar, dengeler yerinde durmaz.Bu adamlar güçlüler altından kalkamazlar mı  bunun? Çok rahat kalkabilirler ancak bir takım sebebler ona imkan vermiyor.

Bugün Yandex Türkiye’den gelip %10-%15 civarında bir pasta payı almak için çaba sarf ediyor.Yarın bir başkası daha gelip bir pay isteyecek ve işte burada dengeleri değiştirme zamanına yol açacak olsada bazılarının buna izin vermeyeceği açıkça görülüyor.

Şimdi gelelim Google‘ın denge oyununa:

Google bildiğiniz üzere günden güne daha kaliteli hizmet vermek için çalışan birşeyler için sürekli çaba sarf eden üreten tekelci bir kuruluş.Bugün Türkiye ve birçok ülkede bu tekelcilik ile lider olan firma.

Google Dengeleri
Google Dengeleri

SEO konusunda vereceğim örnek ile dengeyi kısaca özetleyeyim.Google‘da kalite ekibinde çalışan arkadaşların belirttikleri durum biraz daha açıklayıcı.Algoritma değişikliğinin olmadığını söyleyen çalışanlar, Google‘ın işlevselliğini şöyle özetliyor.

Örnek verelim 10 kelimede 1.sıradasınız, 11.kelimede de birinci sıraya oturursanız diğer 10.kelimede olan birincilik düşüyor ve tekrardan 10 kelimeye endeksli bir dengeleme olduğu için dengeler yerine geliyor.Google bu dengeyi sağlayarak domino taşlarını doğru oynuyor.Yanlış hamleler yapmıyor.Bunların hepsi gizli gizli Google tarafından oynanan denge oyunları.

Öyle kimse hakkı ile SEO yapıyorum, şunu yapıyorum bunu yapıyorum demesin.Açık ve gerçek olan şu Google denge oyunları.Yoksa internette şuan çok tuhaf şeyler hakim olurdu.

Bugün Hepsiburada tüm alışveriş sitelerini açardı,elinde güç vardı bunu çok rahat yapardı.Ama dengeler buna izin vermiyor.İkinci olarak bir Milliyet tüm haber servislerini kurabilirdi.Eğer bu firmalar tek elden bişeyleri yönetseydi bizlere ve birçok webmaster‘a ekmek kalmazdı.

İşin gerçekleri ilerleyen yıllarda önümüze çıkacaktır diye düşünüyorum ve denge oyunları ile sizleri başbaşa bırakıyorum.

Mustafa ÖZCAN / Süper Güç (superguc.com) / [email protected]