SEO’lu yazı nasıl yazılır?

Günlerdir birçok kişinin bana soru olarak yönettiği soruyu bir yazı haline getirip sizlerle paylaşmak istedim.Uzun zamandır blog için yazı yazamıyorum iş yoğunluğu nedeniyle, azıcıkta tatil sebebiyle 🙂 Şimdi SEO denince akla arama motorlarında yüksek sırada çıkma olarak algılanan olayı biraz açalım.SEO‘ya uygun içerik oluşturmanın arama motorları üzerindeki etkilerini ve bize kısa sürede geri dönüşünün nasıl olacağını anlatacağım.

SEO’lu içerik oluşturma adımları

Başlıkta belirttiğim gibi öncelikle oluşturacağımız içeriğe en uygun konuyu yazmak ile başlıyoruz.Makale için belirlediğimiz konu genelden özele şeklindeseo-lu-yazi olmalıdır.Öncelikle hedef seçtiğiniz kelimeyi genelden özele doğru sıralamalısınız.Örneğin; pes 2015 konusunda benim yaptığım kurallardan bahsetmek gerekirse öncelikle ana hedefim her zaman “pes 2015” kelimesi olan genel konu başlığıyla başlayıp alt kelimeler olan “pes 2015 demo, pes 2015 indir, pes 2015 ne zaman çıkacak” gibi pes 2015 türevlerine indirgedim konuyu. Açıklama yaptığımız başlıkları seçerken en yakın eşleşmeyi yapmamız gerek.Peki bu eşleşme nasıl yapılır?

Bunun için http://ubersuggest.org/ adresinden yardım alabilirsiniz. Google’da pes 2015 kelimesinin ardından yazılan kelimelerin trendlerine göre aranma sayılarının en fazladan en aza ve ardından eklenen karaktere göre trend olanları listeleyen bir aracı kullanarak alt hedef odaklamasını doğru bir şekilde seçiyoruz. Bu adımı da tamamladıktan sonra içeriğimizin yerleşimi hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle ilk paragraf odaklınan kelimeyi en iyi şekilde ifade edeceğimiz kısım.Konunun giriş cümlesi olarak kurduğumuz paragrafta yine pes 2015 içeriğinden örnek vermek gerekirse şöyle bir metin ile cümleye başlıyoruz.

“Pes severlerin merakla beklediği PES 2015 indir konusunda açıklama getirelim.KONAMI firmasnının geliştirdiği PES 2015 Demo konusu şu aralar gündemde”

 

Burada Pes 2015 odaklı bir içerik üretmiş ve Google’ın meta okurken dikkatini çeken 140 karakterinde ifade ettiğimiz pes 2015 kelimesi ve türevleri dikkat çekiyor.Sırada her yazıda önemle dikkat çekmeniz gerekecek bir kısım olan h1,h2,h3 taglarını yani paragraf başlıkları kısmına çok dikkat etmemiz gerekiyor.Robot belirli odaklarla çalıştığı için ne okuduysa onu uyguluyor.Burada bizim müdahalelerimizle ona yön verme imkanlarımızı anlatayım.

Şimdi odak noktası h1 ile başlayan içerik bazen title’ın yerine okunabilir.Hatta bazen title yerine Google sonuçlarında h1 tagı ile belirtilmiş yer başlık olarak gösterilir.Bunun doğurduğu sonuçlar içeriğimizi oluştururken hangi konulara yer veriyoruzu ayırt etmek içindir.Benim örnek gösterdiğim pes 2015 yazısına göre bunu uygulamam gerekirse “Pes 2015 Çıkış Tarihi, Pes 2015 indir” şeklinde iki adet h2 tagı ile karşılaştığıınız “PES 2015 Demo Indir | PES 2015 Ne Zaman Çıkacak?” yani konunun başlığına ek olan paragraf (bir nevi soru cümleleri) altından cevaplarını vererek robotları yönlendirmiş oluyoruz.

Bu kısımda bir dikkat çekmemiz gereken önemli bir diğer faktör ise kelimeleri bold (kalın) şekilde işaretleyerek onlara vurgu yapmaktan bahsedeyim. Yazıda odaklandığımız kelimeyi ne kadar bold (kalın) ile seçip işaretlersek o kelime hakkında robot içeriğinizi eşleştirmiş oluyor. Son zamanlarda bunu uygulamaya yeni yeni başlayan birçok haber sitesi bunun faydalarını görerek daha fazla önem göstermeye başladı bu duruma karşı.

Bir sonraki adımda ise bizi doğru yazı linklemeleri bizi bekliyor.Sitemiz etiket mantığında kurulu bir yapı ise mesela benim yazılımım gibi etiketlere doğru bağlantılar vererek onu üst sıralara taşıyabiliriz.Bu taşıma ile bir sonraki oluşturduğumuz yazıları iç döngü yönetimi ile daha güçlendirmiş oluyoruz. Onun içinde pes 2015 cümlesi geçen bir kısımda http://www.mustafaozcan.info/blog/etiket/pes-2015 etiketine link vererek bundan sonra yazdığımız pes 2015 yazılarını da güçlendirmiş oluyoruz.

Metnin nasıl oluşturacağını detaylı bir şekilde anlatmış olarak şimdi de oluşturduğumuz içeriğe uygun resimleri nasıl seçmeliyiz bunun hakkında fikir sahibi etmek istiyorum. Bu konuda benim kullandığım özel bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Örneğin pes 2015 şeklinde arama yaptık. Google Web sonuçlarında listelenen 5 farklı resim önerisi çıktı karşımıza.

PES 2015 ilgili sonuçlar
PES 2015 ilgili sonuçlar

Burada görmüş olduğunuz resimleri kendi sitenizde barındırarak yazınıza dahil edip yazınızı da yukarıdaki anlattığım kurallar dahilinde özgün bir şekilde oluşturursanız bir süre sonra Google sonuçlarında görüntülenen bu resimler bir süre sonra sizin sitenizi yol gösterecek ve artık resimlerdende ziyaretçi almaya başlayacaksınız. Bunun örneklerini benim sitemi kontrol ederek görebilirsiniz. Örneğin; twitter kelimesinde resim sonuçlarında bir resmin mustafaozcan.info ‘ya dönüştüğünü görebilirsiniz. Bunu ilk 5 görsel olarak görmeyin, dikkat etmeniz gerek Google resim sonuçlarında görüntülenen ilk 20 resim içerinden seçebilirsinizde. Yeter ki özgün ve kurallı yazı ile resimlerinizi doğru bir şekilde yerleştirin. Resim yerleştirme konusuna gelirsek, ilk giriş cümlesinin ardından eklemeye başlayın. Ayrıca resimleri eklerken şuna dikkat etmenizi öneririm. Resmin başlığı içerik ile alakalı olsun. Mesela ben bu yazıya eklerken pes-2015-resimler.png şeklinde bir başlıkta dosyayı yükledim ve o şekilde başlık seçtim.Resim konusunu da burada tamamlamış ve artık taslak bir yazının temellerini atmış bulunuyoruz.

Şimdi makalemizde kullanılan kelime sayısına dikkat çekmek istiyorum. Doğru bir makale için en az 500 kelime kullanmalıyız. Kullandığımız kelimeler sürekli tekrar şeklinde olmayıp ortak bir odak noktasında birleşmeli. Açıklayıcı bir makale için ilgi çekici noktaları vurgulamalıyız. Bir kullanıcı olarak kendimizi ziyaretçi yerine koymalıyız.Ziyaretçi nasıl bir arama yapar? Öncelikle pes 2015 konusunda odaklı yola çıkarsak “pes 2015 çıkış tarihi,pes 2015 sistem gereksinimleri,pes 2015 ne zaman çıkacak,pes 2015 demo indir,pes 2015 demo download” şeklinde birçok türevi olabilecek şekilde kelimeler oluşturabiliriz.Arama motoruna sorulan bu sorulara karşı yazıda vereceğimiz cevap ile Google sonuçlarında daha yüksek sıralara çıkmayı başarırız.Ziyaretçi artırmanın temel noktasıda bu olmalı.Alt kelime türevlerini kullanarak odaklanılan kelimede en üst sıraya yükselmek.

Bu alt kelime konusunda bir noktayı daha dikkat çekmek istiyorum. Başlık oluştururken ” | ” (dik işareti) kullanmayı ihmal etmeyin. Google robotları bu işaret ile başlık ayrımı yapmaktadır. Bu işaret ile yine pes 2015 yazısını ele alırsak “PES 2015 Demo Indir | PES 2015 Ne Zaman Çıkacak?” burada hem “pes 2015 demo indir” hem de “pes 2015 ne zaman çıkacak” kelimelerinde tek bir yazı ile iki içerik üretmiş gibi oluyoruz. Eşleştirmeyi yaparken bu sayıyı artırabiliriz. Kısa başlık ile büyük ziyaretçiye odaklanmayın! Siteniz zamanla yükselerek ana hedefe ulaşacaktır. Yeni sitelerin yaptıkları en büyük hatalardan biri budur.Sadece pes 2015 indir şeklinde bir yazı oluşturur ve o içerikte yüksek sırada çıkamayıp neden ziyaretçi alamıyorum yanılgısına düşer ve erken pes eder.

Özet ile yazılarınızı yukarıdaki kurallar dahilinde oluşturduğunuz sürece site içi SEO olayını en doğru şekilde yerine getirmiş olacaksınız.Uzun süredir yazamadığım yazıyı biraz geçte olsa bugün hayata geçiriyorum.Eğer bu konuyla ilgili sorularınız olursa yorumlar kısmından görüşünüzü iletebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

Mustafa Özcan / mustafa@mustafaozcan.info