Kafa kurcalayan servis: Freebase

İki gündür kafama takılan soru Freebase (eskiden metaweb) servisini Google’ın neden bu kadar public etmesi? 2010 yılında metaweb.com servisini satın alan Google, Freebase ile 1 milyon 692 bin küsür lokasyonu açık seçik bir şekilde sunuyor olması düşündürücü. Ve bunu açık apiler sayesinde çok hızlı bir şekilde kullanıcının önüne sürmesi hiç akıl karı bir iş değil.

Dün bir arkadaşıma sorduğum soruya karşılık aldığım cevap, “Bir şeyi her yerde savunabildiğin kadar başarılı olursun” bakış açısı demişti.Gerçekten bu kadar açık sunması sayesinde mi Google başarılı?

Site hakkında dikkat çeken yanları paylaşayım. Serviste otomatik botlar sayesinde imdb,wikipedia,musicbrainz vs. birçok siteden kaynaklar bir araya getirilerek sunuluyor.Dışarıdan üyeliğin ve MQL (Metaweb Query Language; rhymes with “pickle“) sorgu servisi sunan Freebase’i kurcalamaya devam ediyoruz.Dün karşılaştığım bir olayıda sizlerle paylaşayım; dün geç saatlerde Gough Whitlam ölüm haberi henüz wiki sayfalarına girmeden Google’ın Freebase’nin DeathBot OTG immortal botu anında bu veriyi işleyerek veritabanını güncelledi. Bunun gibi birçok botu bulunan Freebase iyi kurcalanmalı bence.

MetaWeb
MetaWeb

Daha önce bu servis kullanılarak yapılmış bir örnek site göstermek istiyorum. 25 bin yazarın olduğu www.worldofquotes.com sitesinde örnek verecek olursak http://www.worldofquotes.com/author/Mahatma+Gandhi/1/index.html bot ile veriler çekilip sunuluyor. Freebase API kullanarak hızlı bir şekilde erişim sağlanıyor.

Google’ın sunmuş olduğu bu veriler kullanarak farklı farklı web siteleri, applar yazılabilir.İlgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.

Mustafa Özcan / [email protected]