Girişimcinin yol haritası TED konuşmalarından seçmeler

1984 yılında “Paylaşmaya Değer Bilgiler” sloganıyla yıla çıkan TED, kar amacı gütmeyen bir topluluk ve ilk çıkışında teknoloji, eğlence ve tasarım konu başlıkları altında insanları bir araya getirmek için kurulmuş bir topluluk.Yıllar geçtikçe büyüyen TED,şu an 1400′den fazla TED konuşmacısının yer aldığı TED Talks‘a her hafta yeni bir konuşmacının videosu ekleniyor.

Bende dikkatimi çeken girişimcilik ve teknoloji üzerine yapılmış konuşmaları sizlerle paylaşmak istedim.Daha önce “İnternet” diye bildiğimiz o sır nedir yazısında birkaç konuşmayı paylaşmıştım.

Angela Lee Duckworth: Başarının anahtarı? Metanet

Prestijli bir işten ayrılan Angela Lee Duckworth, New York devlet okullarında 7. sınıflara matematik öğretmeye başladı. Başarılı öğrencileri hırslı öğrencilerden ayıran tek şeyin I.Q. olmadığını hemen fark eden Angela, buradaki konuşmasında, başarının habercisi olarak adlandırdığı “metanet” teorisini açıklıyor.

Harish Manwani: Kâr her zaman amaç değildir

Global bir şirketin baş işletme yöneticisinin, bilanço ya da kâr hanesinden öteye bakmasını çok beklemezsiniz. Fakat Unilever’in BİY’i Harish Manwani, üst düzey karar verme aşamasında değer, amaç ve sürdürebilirlik katmanın sadece akıllıca değil, 21.yüzyılda sorumlu iş yürütmenin tek yolu olduğuna dair tutkulu bir savunma yapıyor.

Jason Pontin: Teknoloji büyük sorunlarımızı çözebilir mi?

1969’da, Buzz Aldrin’in ay yüzeyine tarihi adımı insanlığı teknolojik olanaklar dönemine sıçrattı. Teknolojinin müthiş gücü tüm büyük problemlerimizi çözmek için kullanılabilirdi. Günümüze doğru ileri sararsak, ne oldu? Kendimize göstereceğimizin hepsi mobil uygulamalar mı? Gazeteci Jason Pontin teknolojiyi etkili kullanmamızda ortaya çıkan sorunlara yakından bakıyor… gerçekten önemli sorunlara.

Richard St. John:”Başarı devamlı bir serüvendir”

Samimi tavriyla Richard St. John bize basarinin tek yonlu bir yol olmadigini devamli bir seruven oldugunu hatirlatiyor.Bize iyi bir ornek verebilmek icin kendi sirketinin yukselisini ve tekrar dususunu kullaniyor —durdugumuzda, kaybederiz.

Türler arası internet? Gelişmekte olan bir fikir

Maymunlar, yunuslar ve filler mükemmel iletişim becerileri olan hayvanlardır. İnternet, onlar gibi duyu yetisine sahip hayvanları da içerecek şekilde genişletilebilir mi? Dört mükemmel düşünürün panelinden yeni ve gelişen bir fikir: Yunus araştırmacısı Diana Reiss, müzisyen Peter Gabriel, nesnelerin interneti vizyoneri Neil Gershenfeld ve internetin babalarından biri Vint Cerf.

Mustafa Özcan

“İnternet” diye bildiğimiz o sır nedir 5 videoda internet

Bugün biraz önce Webrazzi‘nin paylaştığı İnternet ile ilgili izlemeniz gereken 5 TED videosu isimli yazıdaki videoları izledikten sonra sizlerinde bilgi sahibi olmanızı düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.

İnternet

İlk başta TED nedir? TED, her iki yilda bir Kaliforniya, Monterey‘de düzenelenen bir konferanstır. Bu konferansın varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır.Bu konuda gerçekten başarılı kişilerin buluştuğu konferans videoları arasından seçilmiş beş videoyu sizlerle paylaşmak istedim.

TED TALKS
TED TALKS

Sanal bir dünyadan varolduğu sanılan internetin ne kadar sanal olduğunu anlatan bir video ile başlıyor.İşte  bir gün bir sincap evdeki kabloları çiğneyerek kabloları kopartıp internet bağlantısı kesilen gazeteci Andrew Blum‘un macerası ile başlıyor.İnternet fiziksel yönünü bulmaya karar vermiş.Alışverişten,sosyal medyada arkadaşlık kurmaya,devrime kadar birçok alanda işlevi olan İnternet’in fiziksel izini süren Blum deniz altlarındaki fiber kabloların birleşmesine kadar götürmüş.İnternetin fiziksel yönünü izleyelim.

Andrew Blum: İnternet gerçekte nedir?

İnternetin fiziksel yönünü öğrendikten sonra şimdi geldi, internetin dijital yaşamlarımıza olan etkisine  Juan Enriquez internet üzerinde bıraktığımız izlerin aslında bizim hakkımızda ne kadar çok bilgi içerdiğini ve bunların aslında ne kadar kolay bir şekilde erişilebileceğini anlatıyor.

2009 yılına ait olan Sosyal medya nasıl tarihin akışını nasıl değiştiriyor videosu bugün günümüzde halen toplumsal çapta bir değişime neden oluyor.İnternet medyayı değiştiriyor ve Shirky’nin Çin örneğinde olduğu gibi devlet kurumları yapılarından dolayı buna bırakın destek olmayı, önlemeye çalışıyorlar. Peki ama internetin doğası, internet dışındaki şeyleri, örneğin devlet kurumlarını değiştirmeyi de sağlayabilir mi? Jennifer Pahlka basit uygulamalarla devlet kurumlarının daha iyi çalışmasını sağlamanın mümkün olabileceğinden bahsediyor.

Juan Enriquez: Online yaşantınız, bir dövme kadar kalıcı

Clay Shirky: Sosyal medya nasıl tarihin akışını değiştirebilir?

Jennifer Pahlka:Daha iyi devlet kurumları programlamak

Danny Hillis: İnternet çökebilir. Bir B planına ihtiyacımız var.