TC Kimlik No İle Akrabalarınızı Bulabilirsiniz ! | mstf.akrabayap

11 haneden oluşan TC kimlik numarası ilk baştaki dokuz hane ile sondaki iki hane belli bir algoritmaya göre üretiliyor.O bildiğiniz on bir numara rastgele üretilen rakamlar değildir.

TC Kimlik No Algoritması

Akraba Yap
Akraba Yap

Şimdi sırayla Algoritmayı inceleyelim.İlk olarak on uncu hanenin nasıl üretildiğini anlatalım.Bu haneler belli bir algoritma ile oluşturulmuş.

TC Kimlik Numarasının 10’uncu Hanesi

11 Haneli TC kimlik numaranızın 1’inci, 3’üncü, 5’inci, 7’inci ve 9’uncu hanelerindeki rakamların toplamının 7 ile çarpımından kimlik numaranızın 2’inci, 4’üncü, 6’ıncı ve 8’inci hanlerindeki rakamların çıkarılmasından elde edilen sayının 10’a bölümünden kalan ile elde edilen sayı 10’uncu haneyi size verecek.

Matematiksel olarak: Onuncu hane = mod 10 [ 7x (1inci + 3üncü + 5inci + 7nci + 9uncu) – ( 2inci + 4üncü + 6ıncı + 8inci ) ]

TC Kimlik Numarasının 11’inci Hanesi

Kendinden önce gelen 10 hanenin toplamının 10’a bölümünden kalan ile elde ediliyor.

Matematiksel olarak: Onbirinci hane = mod 10 [ 1inci + 2inci + 3üncü  + 4üncü + 5inci + 6ıncı + 7nci + 8inci + 9uncu  + 10uncu ]

Şimdi sıra geldi Akrabalarınızı ulaşma zamanı.Sizinle aynı soyadı taşıyan akrabalarınızı merak mı ediyorsunuz işte cevabı.

11 haneli kimlik numarasının anlamlı dokuz rakamı alınır ve baştan dört hane ve sonraki beş hane olmak üzere ikiye ayrılır.

Örnek(1) 11111111110 gibi bir TC Kimlik no seçelim.

Ardından beş basamaklı kısma 3 ekleyip, 4 basamaklı kısımdan 1 çıkarıldığında elde edilen yeni dokuz haneli sayıdan yukarıda belirtildiği gibi 10’uncu ve 11’inci hanelerin hesaplanması ile yeni kimlik numarası elde edilmiş olur.

Örnek(2):  11113111134

Yukarıda gösterdiğimiz birinci örnek sizden küçüklerin tc kimlik numaralarını gösterirken ikinci örnekte sizlere sizden büyük yaşlardaki akrabalarınızı bulmanıza yardımcı olacak.

Aynı şekilde 3 çıkartılıp, 1 eklediğiniz taktirde tam tersi gerçekleşip sizden yaşça büyük akrabalarınızı bulabilirsiniz.

Şimdi bu uygulamanın çalışan şeklini sizlere hiç hesaplama yaptırmadan yaptıracağım.

http://www.mustafaozcan.info/blog/akrabayap bu adresten çalışan haline ulaşabilirsiniz.

Mustafa ÖZCAN / Superguc.com ( Founder)