Girişimcinin yol haritası TED konuşmalarından seçmeler

1984 yılında “Paylaşmaya Değer Bilgiler” sloganıyla yıla çıkan TED, kar amacı gütmeyen bir topluluk ve ilk çıkışında teknoloji, eğlence ve tasarım konu başlıkları altında insanları bir araya getirmek için kurulmuş bir topluluk.Yıllar geçtikçe büyüyen TED,şu an 1400′den fazla TED konuşmacısının yer aldığı TED Talks‘a her hafta yeni bir konuşmacının videosu ekleniyor.

Bende dikkatimi çeken girişimcilik ve teknoloji üzerine yapılmış konuşmaları sizlerle paylaşmak istedim.Daha önce “İnternet” diye bildiğimiz o sır nedir yazısında birkaç konuşmayı paylaşmıştım.

Angela Lee Duckworth: Başarının anahtarı? Metanet

Prestijli bir işten ayrılan Angela Lee Duckworth, New York devlet okullarında 7. sınıflara matematik öğretmeye başladı. Başarılı öğrencileri hırslı öğrencilerden ayıran tek şeyin I.Q. olmadığını hemen fark eden Angela, buradaki konuşmasında, başarının habercisi olarak adlandırdığı “metanet” teorisini açıklıyor.

Harish Manwani: Kâr her zaman amaç değildir

Global bir şirketin baş işletme yöneticisinin, bilanço ya da kâr hanesinden öteye bakmasını çok beklemezsiniz. Fakat Unilever’in BİY’i Harish Manwani, üst düzey karar verme aşamasında değer, amaç ve sürdürebilirlik katmanın sadece akıllıca değil, 21.yüzyılda sorumlu iş yürütmenin tek yolu olduğuna dair tutkulu bir savunma yapıyor.

Jason Pontin: Teknoloji büyük sorunlarımızı çözebilir mi?

1969’da, Buzz Aldrin’in ay yüzeyine tarihi adımı insanlığı teknolojik olanaklar dönemine sıçrattı. Teknolojinin müthiş gücü tüm büyük problemlerimizi çözmek için kullanılabilirdi. Günümüze doğru ileri sararsak, ne oldu? Kendimize göstereceğimizin hepsi mobil uygulamalar mı? Gazeteci Jason Pontin teknolojiyi etkili kullanmamızda ortaya çıkan sorunlara yakından bakıyor… gerçekten önemli sorunlara.

Richard St. John:”Başarı devamlı bir serüvendir”

Samimi tavriyla Richard St. John bize basarinin tek yonlu bir yol olmadigini devamli bir seruven oldugunu hatirlatiyor.Bize iyi bir ornek verebilmek icin kendi sirketinin yukselisini ve tekrar dususunu kullaniyor —durdugumuzda, kaybederiz.

Türler arası internet? Gelişmekte olan bir fikir

Maymunlar, yunuslar ve filler mükemmel iletişim becerileri olan hayvanlardır. İnternet, onlar gibi duyu yetisine sahip hayvanları da içerecek şekilde genişletilebilir mi? Dört mükemmel düşünürün panelinden yeni ve gelişen bir fikir: Yunus araştırmacısı Diana Reiss, müzisyen Peter Gabriel, nesnelerin interneti vizyoneri Neil Gershenfeld ve internetin babalarından biri Vint Cerf.

Mustafa Özcan

Kaldığı yerden devam

Malum sene sonu yaklaşıyor, koca bir dolu sene bitmek için artık sayılı günler kaldı.Acısıyla tatlısıyla bir koca seneyi bitirmeye hazırlandığımız şu son günlerde hayatımda birçok değişikliğin olduğu 2013 yılına veda vakti için günleri sayıyorum.Dolu dolu birçok şeyi öğreten 2013  yılı için çeyreklik döneme ayırırsak ilk üç çeyrek dönemi gerçekten çok iyi geçti.Bu sürede yeni yeni şeyler öğrenip zor geçen günlerde üzülmeyi, mutlu geçen günlerde sevilmeyi ve her geçen gün daha çok umutla yaşama bağlanmayı bildim.

Son çeyrek dediğim hayatta bu yaşıma kadar en büyük kazanımlarımı bu dönemde yaşadığım ve bu zorlu sürecinden altından zafer ile kalktığımı bildirmeden geçemeyeceğim.Evet biliyorum hep yükselişin olduğu bir yaşam hiç kimsenin olmamıştır, ancak hayatta düşüp kalkmadan bir şeylerin değerini daha iyi anladım.Belki bu olayı erken yaşta öğrendim.Artık biliyorum ki hayatta “iki çıkış bir iniş vardır” üç çeyreklik dönemde çıkmayı çok iyi öğrenip son çeyrekte bir kere inişe geçtim.Geriye kalan seçenek ise sonsuz çıkış olması, artık inmemek üzere “kaldığı yerden devam diyorum” ve yazıma son vermek istiyorum.

Herkese mutlu,sağlıklı,başarılarının ardı ardını kovalayacağı başarılı,sevginin eksik olmayacağı bir 2014 diliyorum.Kendinize iyi bakın, esen kalın!

Mustafa Özcan | [email protected]