Bayram Namazı Nasıl Kılınır? | Bayram Namazı Farz Mıdır? | Kılınışı

Ve bir bayrama daha kavuşmanın keyfiyle sizlere bu yazıda Bayram Namazı Nasıl Kılınır? | Bayram Namazı Farz Mıdır? | Kılınışı hakkında bilgi vermek istedim.2013 Ramazan Bayramı namazı 8 Ağustos 2013 Perşembe günü 1.gün olarak başlayacak olan sabahında Bayram Namazı kılınacak.

Bayram Namazı

Yılda iki dini bayramımız vardır.2013 yılı ilk dini bayramımız olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı bayram namazlarının kılınışlarını tarif edeceğiz.Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram namazı cemaat ile kılınıp,iki rek’attir.Bayram Namazında ezan okumak ve ikamet getirmek yoktur.Namazdan sonra okunan Bayram hutbesi sünnettir.Bayram namazları birinci rek’atinda üç, ikinci rek’atinda da üç kere olmak üzere fazladan alti tekbir alinarak kılınır.”Zevaid”  adını alan bu tekbirler Bayram namazının temelini oluşturur.

Ramazan Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan Bayramı
Ramazan Bayramı

1 ) Cemaat düzgün siralar halinde imamin arkasinda yeralir ve ”Niyet ettim Allah rizasi için Ramazan Bayrami namazini kilmaya, uydum imama” diye niyet eder.

2) imam ”Allahü Ekber” deyip ellerini yukariya kaldirinca. cemaat de ”Allahü Ekber” diyerek ellerini yukariya kaldirip göbegi altina baglar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice ”Sübhaneke”yi okur .Bundan sonra üç kere tekbir alinir. Tekbirlerin alinisi söyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice ”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukariya kaldirip sonra asagiya saliverirler. Burada kisa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilip yine asagiya saliverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilir ve asagiya saliverilmeden baglanir.

4) Bundan sonra imam, gizlice ”Euzü Besmele”, açiktan fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir sey okumaz, imami dinler)

5 ) Rüku ve secdeler yapilarak ayaga (ikinci rek’ata) kalkilir ve eller baglanir .

ikinci Rek’at:

6) imam gizlice Besmele, açiktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek’atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alir , üçüncü tekbirden sonra eller baglanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varilir,.sonra da secdeler yapilarak oturulur.

7) Oturusta. imam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina… duasini okuyarak önce saga, sonra sola selam verip namazi bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.

Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı
Kurban Bayramı

1 ) Cemaat düzgün siralar halinde imamin arkasinda yeralir ve ”Niyet ettim Allah rizasi için Kurban Bayrami namazini kilmaya, uydum imama” diye niyet eder.

2) imam ”Allahü Ekber” deyip ellerini yukariya kaldirinca. cemaat de”Allahü Ekber” diyerek ellerini yukariya kaldirip göbegi altina baglar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice ”Sübhaneke”yi okur .Bundan sonra üç kere tekbir alinir. Tekbirlerin alinisi söyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukariya kaldirip sonra asagiya saliverirler. Burada kisa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilip yine asagiya saliverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilir ve asagiya saliverilmeden baglanir.

4) Bundan sonra imam, gizlice ”Euzü Besmele”, açiktan fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir sey okumaz, imami dinler)

5 ) Rüku ve secdeler yapilarak ayaga (ikinci rek’ata) kalkilir ve eller baglanir .

ikinci Rek’at:

6) imam gizlice Besmele, açiktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek’atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alir , üçüncü tekbirden sonra eller baglanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varilir,.sonra da secdeler yapilarak oturulur.

7) Oturusta. imam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina… duasini okuyarak önce saga, sonra sola selam verip namazi bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur